Trestní zákoník zřejmě zpřísní tresty mladistvým pachatelům

Takzvaná Kmetiněvská výzva požaduje změnu, respektive zpřísnění trestního zákona vůči pachatelům mladších 15 let. Zmíněný dokument podepsalo už téměř půl miliónu lidí. Rovněž ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil před pár dny oznámil, že novela zákona, která umožní izolovat nebezpečné mladistvé pachatele, je hotová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Marián Vojtek

Podle zmíněné novely by soud mohl například uložit ochranné léčení, které může trvat i doživotně.

„Jde o systémový návrh, který řeší závažné trestné činy mladistvých komplexně a nesnižuje konkrétní hranici trestní odpovědnosti. Soud by podle tohoto zákona mohl uvalit takzvané ochranné léčení na pachatele takřka jakéhokoli věku pod 15. let. Léčení navíc nebude omezenu dovršením 15 nebo 18 let, ale může být i celoživotní, zejména pak v případech, kdy dotyčný bude trpět složitou deviantní poruchou, která by zabraňovala jeho úspěšnému začlenění do společnosti,“ uvedl v Ozvěnách dne ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela trestního zákona upravující výši a míru trestů pro děti a mladistvé. Téma pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, polsance za KSČM Jiřího Grospiče a dětskou psycholožku Tamaru Cenkovou.

„Dokument je kompletně připravený k projednávání v parlamentu. Pracovali na něm experti z oblasti trestního a občanského práva, a to pod vedení profesora Šámala. Rovněž byli přizváni specialisté na dětskou kriminalitu a sexuologové. Není to politická norma, ale odborná záležitost.“

Otázkou zůstává, zda by novela vůbec vznikla nebýt zmiňované Kmetiněvské výzvy. Podle Pospíšila ale bylo s podobnou novelou počítáno již dříve.

„Někdy od roku 2001 uvažuji o podobné novele, která by společnost chránila před mladistvými pachateli závažných trestných činů. Kmetiněvská výzva spíše vše urychlila,“ řekl Pospíšil.

Podpora všech stran

Avizovaná novela zákona zřejmě nalezne podporu napříč politickým spektrem, což potvrdil i poslanec KSČM Jiří Grospič.

„Takovýto zákon poslanci KSČM podpoří. Průchod novely pak bude dán jejím charakterem, a to v momentě předložení v rámci PS. Návrh patrně podpoří všechny strany, neboť si podle mého názoru uvědomují, že problém takzvaných dětských vrahů je obecným společenským problémem,“ zmínil Grospič rovněž v Ozvěnách dne.

Podle Grospiče bude novela projednána patrně v tradiční lhůtě 60 – 90 dnů, a to i vzhledem na její společenskou citlivost.

Rovněž podle dětské psycholožky Tamary Cenkové je návrh novely opodstatněný.

„Jde o zákon, který nám tu chyběl. Souhlasím proto s panem minstrem v tom, že pokud se u dítěte – pachatele objeví nějaká psychotická porucha, není možné ho v případě dovršení osmnácti let věku přestat léčit,“ řekla Cenková.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme