Snížení platů soudců se ruší, podle ÚS je protiústavní

Ústavní soud zrušil čtyřprocentní snížení platů soudců. Šlo podle něj o protiústavní krok. Opatření platilo od ledna a měla platit do konce roku. Nález Ústavního soudu vstoupí v platnost 30. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudci

Soudci | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí bylo jednomyslné, žádný soudce neměl odlišné stanovisko. Ústavní soudci tak navázali na své starší nálezy, podle kterých musí být soudcovský plat stabilní.

„Soudce je v jiném postavení než ostatní zaměstnanci státu, protože je ve své roli výrazným způsobem limitován. Musí dbát o to, aby byl nezávislý, důstojný a je to také otázka dělby moci a justice by měla být vnímána jako jedna ze tří mocí ve státě,“ řekl soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížení platů by podle soudce Stanislava Balíka ovlivnilo nezávislost soudců

Podnět k přezkoumání čtyřprocentního snížení platů dal ústavním soudcům Městský soud v Brně. Podle něj je snížení platů útokem na soudcovskou nezávislost.

Městskému soudu v Brně se nelíbilo jen samotné snížení platů, ale i způsob, jakým ho sněmovna odhlasovala. To znamená rychle v režimu legislativní nouze. Podle Městského soudu pro to nebyl žádný důvod. Vláda naopak tehdy argumentovala hrozbou hospodářských škod.

Vedle platů soudců leží u Ústavního soudu ještě další podobný návrh, který se týká stejného snížení platů, ale u státních zástupců.

Igor Maňour, Renáta Prátová, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme