Skoro padesát vězňů si v ČR odpykává domácí vězení

Devětačtyřicet vězňů v Česku si místo za mřížemi odpykává svůj trest doma. Přes den pracují a od večera až do brzkého rána musejí být doma. Víkendy potom tráví v domácím vězení celé. Pokud by člověk odsouzený k domácímu vězení podmínky trestu porušil, hrozí mu, že půjde do vězení "natvrdo". Jestli jsou vězni v soudcem určených časech opravdu doma, kontroluje probační a mediační služba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta

Pouta | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Je všední den krátce po dvaadvacáté hodině. Na kontrolu k panu Martinovi v Praze vyrazila dvojice pracovníků probační a mediační služby.

„Když přijdu pozdě v noci, abychom nebudili celou rodinu, voláme na mobilní telefon. Oni pak přijdou dolů. Do bytů tedy pokaždé nechodíme,“ vysvětluje Jaroslav Čihák z probační a mediační služby, který se zrovna chystá ověřit, zda odsouzený skutečně tráví svůj čas doma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na "akci" s úředníky se vydal Zbyněk Zykmund

„Podepíší se do protokolu o kontrole, potvrdí tak, že tu byli. Když jdeme k neznámým klientům, chodíme vždycky ve dvou, a také večer – je to kvůli bezpečnosti,“ pokračuje. Jak ale Čihák dodává, pokud klienta služba zná, je bezproblémový a méně rizikový, chodí každý pracovník sám.

„Například u tohoto klienta proběhly všechny kontroly bez problému. Domácí vězení si odpykává od června, tedy čtvrtý měsíc ze šesti,“ ukazuje Jaroslav Čihák na právě kontrolovaného pana Martina.

Probační a mediační služba ale nesleduje pouze to, jestli je domácí vězeň doma v době, kdy má být. Soud totiž Martinovi během trestu zakázal pít alkohol. „Je povinen podrobit se dechové zkoušce probačním úředníkem. Zkoušek už absolvoval desítky a vždy to bylo bez problémů,“ osvětluje Čihák z Probační a mediační služby ČR.

Samotná večerní kontrola je poměrně rychlá. Martin jenom podepíše protokol a dýchne do přístroje. Podle odsouzeného představuje domácí vězení lepší variantu než sedět v cele.

„Samozřejmě chodím do práce. Od osmi do večera do pěti do rána musím být doma každý všední den a o víkendech také,“ tvrdí Martin.

Kontroly se nedají předvídat

V Praze už probační a mediační služba kontroluje dva domácí vězně a další brzy přibudou, říká Jaroslav Čihák: „Jeden je odsouzený za opakované krádeže a druhý za maření výkonu úředního rozhodnutí.V tomto případě se jednalo o jízdu bez řidičského průkazu, který mu byl zabaven.“

Podle Čiháka jsou kontroly velmi namátkové, nepravidelné a v rozpětí mezi deseti až dvaceti kontrol měsíčně. „Kontrolujeme minimálně obden, někdy i dvakrát třikrát za sebou. Doby se střádají – soboty, neděle, ranní i odpolední hodiny,“ uvádí úředník z probační služby.

Trest domácího vězení je v účinnosti od 1. ledna letošního roku. Devětačtyřicet vězňů už si svůj trest odpykává doma. Dva lidé už ale domácí vězení porušili, říká šéf Probační a mediační služby Č Pavel Štern: „Jakmile zjistíme, že odsouzený není doma, okamžitě věc hlásíme soudu.“ V budoucnu by měly domácí vězně kontrolovat elektronické náramky.

Zbyněk Zykmund, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme