Schwarzenberg bude jednat v sídle NATO o české armádě

Častěji než obvykle se bude tento týden mluvit o Česku v ústředí NATO. Staronový ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dnes v bruselské centrále Severoatlantické aliance sejde s novým generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rassmusenem. Ve čtvrtek se odehraje stejná schůzka, ale s premiérem Petrem Nečasem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. | Foto: Tomáš Adamec

„Schůzku bych označil spíše za poznávací. Karel Schwarzenberg se totiž zatím neměl možnost s Andersem Foghem Rassmusenem setkat. Je možné, že na schůzce bude více nadnesen náš plán většího stahování českých vojáků z Kosova, kde již není vojenská přítomnost tak potřebná. Naopak vojenská jednotka v Afghánistánu by mohla být posílena,“ říká bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

armáda.mp3

„Asi budeme také vysvětlovat, že i Česká republika má problémy s rozpočtem. NATO totiž volá po tom, aby se v rámci úsporných opatření nesahalo na výdaje na obranu. Většina zemí to ale samozřejmě musí udělat,“ pokračuje Novák.

Podle něj by měl premiér Nečas generálního tajemníka ve čtvrtek ujistit o tom, že má Česká republika zájem o umístění centra časného varování. Neměl by s tím být takový problém, jako byl kolem radaru. Vše se ale bude řešit v polovině října na schůzce ministrů zahraničních věcí v Bruselu a posléze 19. a 20. listopadu na summitu NATO v Lisabonu.

Česká armáda je na tom dobře

„Podle mého názoru je severoatlantická aliance relativně spokojena s tím, jak si Česká republika plní své závazky v NATO. To, co ale neplníme, je závazek dávat dvě procenta HDP na obranu. S výjimkou Francie a velké Británie ale všechny členské státy dávají méně. Pokud jsou nicméně peníze vynakládány neúčelně, například na provize, může to Severoatlantickou alianci zajímat,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Václav Nekvapil v narážce na nedávné korupční skandály na ministerstvu obrany.

„Česká armáda je na tom relativně dobře, v posledních letech prošla velkou odtučňovací kůrou. S výjimkou Polska jdou všechny členské země ze střední a východní Evropy cestou malé profesionální armády a NATO je tady od toho, aby koordinovalo, kdo bude na co specializován. Aby všichni nedělali všechno,“ dodává Nekvapil.

Mezi ceněné české jednotky jistě patří chemici a lékaři, výsadkáři zase aktuálně školí afghánskou armádu.

Ladislav Dvořák, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme