Dobeš odvolal šéfa sekce zodpovědné za čerpání peněz z EU

Z ministerstva školství musí odejít Jan Vitula, který byl zodpovědný za čerpání peněz z evropských fondů. Ministr Josef Dobeš (Věci veřejné) ho odvolal z postu šéfa sekce pro operační programy Evropské unie. Důvodem je podle ministra výsledek právě skončeného auditu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Resort školství výsledky auditu představí až zítra. Dobeš ale opakovaně rychlost čerpání evropských peněz na ministerstvu kritizoval.

Chtěl také propustit víc než 30 procent zaměstnanců Vitulovy sekce, která má získávání peněz z Bruselu na starosti.

Radiožurnál ale poukázal na materiály, podle kterých je v zájmu lepšího čerpání na školství naopak nutné přijmout nové pracovníky. To doporučila Evropská komise i ministerstvo pro místní rozvoj.

V opačném případě nebude školství schopné všechny evropské peníze vyčerpat. České základní a vysoké školy nebo třeba vědecké ústavy můžou z Bruselu získat zhruba 120 miliard korun.

Jednu část auditu na ministerstvu provedla firma Ottima. O ní Radiožurnál uvedl, že podle dostupných informací nemá s audity zkušenosti. Firma ale vedle řady jiných činností vykonává i poradenství a konzultační služby.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme