ČR, Německo a Polsko požádají společně o peníze EU na povodňové škody

Česko, Německo a Polsko budou z Fondu solidarity Evropské unie žádat o finanční pomoc na odstraňování škod po nedávných povodních. V Praze to oznámili premiéři Česka a Saska, Petr Nečas a Stanislaw Tillich. Podle německého politika je prý Evropská komise připravena žádosti vyhovět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně srpen 2010 - Frýdlant

Povodně srpen 2010 - Frýdlant | Foto: Alena Šolcová

"Jde o to dokázat, že se v Bruselu o Evropě bez hranic jen nemluví. Unie by měla uznat, že přírodní katastrofa postihla region, který se rozkládá na území tří států," uvedl saský ministerský předseda Stanislaw Tillich. Dodal, že jen v jeho spolkové zemi se škody vyšplhaly na 700 až 800 milionů eur.

Hranice pro čerpání unijní pomoci ve výši 21 miliard korun nedosáhla ani jedna z postižených zemí. Společná výše škod je ale podle českého premiéra Petra Nečase mnohem vyšší.

„Je to svým způsobem precedentní záležitost. Ale je opravdu daná tím, že mimo vší pochybnost na relativně malém území bylo dosaženo tohoto limitu. A jenom v podstatě historií vedené čáry na mapě toto území rozdělily mezi tři státy,“ uvedl.

„My jsme přesvědčeni, že by to byl velice pozitivní krok a jsme připraveni takto s Evropskou komisí jednat,“ dodal český premiér.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme