Startuje kampaň lékařských odborů. Zdravotnictví čekají horké chvilky

České zdravotnictví zřejmě čekají horké chvilky. Kampaň Lékařského odborového klubu Děkujeme odcházíme startuje právě dnes a už v tuto chvíli jsou asi tři tisíce odborníků rozhodnuti podat výpověď a odejít léčit do zahraničí. Důvodem jsou dlouhodobě nízké platy a podle odborářů špatná koncepce zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„My jsme přísahali, že budeme léčit, ale v rámci globalizace světa jsme nikdy neříkali, že budeme léčit jenom české pacienty. Zároveň jsme nepřísahali, že budeme otroci a že budeme dělat za nesmyslně nízké mzdy,“ řekl šéf odborového klubu Martin Engel.

Lékaři budou objíždět české nemocnice a shánět další podporu k akci. Podle Engela má kampaň oslovit i veřejnost. „Akce směřuje jednak dovnitř, to znamená informovat naše kolegy, co požadujeme, proč to požadujeme a jaké jsou naše možnosti, a zároveň je součástí i vysvětlovací kampaň pacientům. To budou akce na náměstních, které budou předcházet návštěvám v nemocnicích.“

Počet plánovaných odchodů do zahraničí za lepšími podmínkami se podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice Šárky Drinkové ještě zvýší. „Zatím je připraveno tři tisíce lékařů v nemocnicích podat k 31. prosinci výpověď. Ale je to jenom číslo na počátku, neboť kampaň teprve začíná,“ dodala Drinková.

Milan Kopecký, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme