Bývalý ministr kultury Martin Štěpánek spáchal sebevraždu

Ve věku třiašedesáti let spáchal sebevraždu herec a bývalý ministr kultury Martin Štěpánek. Tělo našla v podvečer jeho žena v pražském bytě na Vinohradech. Případ šetří policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Martin Štěpánek

Ministr kultury Martin Štěpánek | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Martin Štěpánek, syn jednoho z nejvýznamnějších českých herců minulého století, Zdeňka Štěpánka, se narodil 11. ledna 1947 v Praze, kde také vystudoval DAMU. Hrál podobně jako jeho otec v Národním divadle. Kvůli kritickému postoji k sovětské invazi ale musel z první scény odejít. Působil pak v Činoherním klubu i ve Vinohradském divadle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Martina Štěpánka vzpomíná jeho kolega ze Svobodné Evropy Jefim Fištejn

V roce 1981 požádal o politický azyl v Rakousku. Působil také jako spolupracovník Rádia Svobodná Evropa. Na této stanici pracoval jako komentátor i po návratu do Prahy - v roce 1994. Od září 2006 do ledna 2007 byl ministrem kultury v první vládě premiéra Mirka Topolánka.

„Věděl jsem, že v poslední době trpěl nevyléčitelnou chorobou, ale zdálo se, že je relativně v pořádku. Ztratili jsme nejen dobrého herce, ale já osobně i výborného přítele,“ vzpomíná na Martina Štěpánka jeho kolega ze Svobodné Evropy Jefim Fištejn.

Na Martina Štěpánka zavzpomínal v Ozvěnách dne také vedoucí redakce publicistiky ČRo1 - Petr Dudek, který Štěpánka poznal jako kolegu komentátora v českém vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Martina Štěpánka zavzpomínal v Ozvěnách dne vedoucí redakce publicistiky ČRo1 - Petr Dudek.


„Myslím, že Martin Štěpánek byl novinář – a v tom se shodujeme s Václavem Klausem, který to napsal i v kondolenčním dopise - u něhož jedním z hlavních témat byla svoboda. A myslím si, že láska ke svobodě byla opravdu věc, kterou se dá Martin Štěpánek charakterizovat. A byl to také veselý, zábavný člověk, se kterým se dobře polemizovalo."

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Jakub Šídlo, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme