Nakladatelství musí stáhnout všechna vydání Hitlerova Mein Kampf

Údajným neoprávněným vydáním Hitlerovy knihy Mein Kampf se dnes zabýval Městský soud v Praze. Žalobu podalo Bavorsko na společnost KMa. Autorská práva k dílu totiž drží bavorské ministerstvo financí. Spor se týká tří různých variant knihy nacistického vůdce, které se na pultech českých knihkupectví v minulých letech objevily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy...

Knihy... | Foto: Jan Profous

Žalovaná strana, tedy nakladatelství KMa, má podle rozhodnutí městského soudu v Praze všechna vydání knihy Mein Kampf stáhnout z prodeje. Současně nemá nikdo nárok na náhradu nákladů řízení, protože žalobce, tedy Bavorsko, byl úspěšný jen z poloviny.

Autorská práva na knihu Adolfa Hitlera patří až do doby uplynutí sedmdesáti let od jeho smrti Bavorsku. Tedy ještě pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O knize Mein Kampf mluvil Miroslav Mareš v Odpoledním Radiožurnálu

Proti dnešnímu rozsudku je možné odvolání k vrchnímu soudu v Praze.

Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity si nemyslí, že v roce 2015, po vypršení autorských práv k Hitlerovu dílu, hrozí nějaké masové vydávání Mein Kampfu.

„Já se domnívám, že určití vydavatelé zřejmě sáhnou k tomu a vydají tuto knihu, ale že by to byl nějaký masivní nárůst, to se u nás nedomnívám. Já se domnívám, že by to nebylo ani komerčně úspěšné,“ řekl v Odpoledním Radiožurnálu s tím, že nebezpečnost této knihy pro společnost rok od roku klesá:

„Ta kniha byla napsána v realitě 20. let. Ano, obsahuje určité antisemitské myšlenky, myšleny určité agresivity. Ale domnívám se, že to není tak, že by si někdo tu knihu přečetl a stal se z něho přesvědčený nacista. Musí mít určité předpoklady k tomu, aby si z té knihy vybral to, co on chce,“ doplnil Miroslav Mareš.

Zbyněk Zykmund, Jan Piroch, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme