Vláda na snižování mezd trvá, protesty ji neodradí

Ani desetitisíce lidí v pražských ulicích vládu nepřesvědčily změnit její záměry. Desetiprocentní snížení objemu peněz na platy vláda neodvolá. Stát si to podle kabinetu nemůže dovolit. Premiér Petr Nečas ale chce s odbory dál jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Já musím říci, že s představiteli odborů jsem jednal, jednám a budu jednat i nadále. Také jsem velmi otevřeně na jednání tripartity řekl, že vláda v žádném případě neuhne od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent s tím, že o konkrétní formě toho snižování jsme připraveni jednat a také jednáme,“ uvedl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas

Podle premiéra je snahou vlády, aby se snižování platů nerozběhlo do nějakých resortních tabulek, které se budou lišit resort od resortu. Premiér by osobně dal přednost tomu, aby byl tento krok už spíš reformní, než škrtací.

„To znamená abychom skutečně dali větší důraz na efektivitu a výkonnost i ve veřejném sektoru, aby byla více finančně oceněna schopnost, pracovitost a výkonnost pracovníka než to, jak dlouho on na daném místě sedí,“ řekl Nečas.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek potvrdil, že o konkrétní podobě snižování mezd s odbory jedná a bude jednat. Pro demonstraci v průběhu jednání podle něj není důvod.

„Nerozumím tomu protestovat proti probíhajícím jednáním. Hned zítra ráno máme další kolo rozhovorů s představiteli odborů. My k tomu přistupujeme věcně a konání nebo nekonání demonstrace na tom nemůže nic změnit,“ zdůraznil Drábek. Odboráře současně obvinil, že pracují se zmanipulovanými výpočty.

„Oni vychází z návrhu, který ještě nebyl projednán vládou. Hrozivá čísla, se kterými mávají, jako snižování tarifů o 40 procent, je naprosto nesprávná interpretace. Stejně tak bych já mohl říct, že některé tarify se zvyšují o 20 procent. Jedno vytržené číslo z osmi set v tarifních tabulkách není vypovídající,“ uvedl ministr Drábek.

ČSSD protesty podpořila

Demonstraci zaměstnanců veřejného sektoru podpořili sociální demokraté. Úřadující místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka nastínil, jak by měla vláda nedostatek peněz ve státním rozpočtu řešit.

„Mohla by mobilizovat příjmy státního rozpočtu tím, že by zavedla daňovou progresi, více do příjmů zapojila firmy, více zdanila hazard, zrušila stropy na sociální a zdravotní pojištění a tímto způsobem by mohla bez problémů získat sedm a půl miliardy korun potřebných k tomu, aby se nemusely platy plošně snižovat o deset procent,“ tvrdí Sobotka.

Podle ekonomického experta sociální demokracie Jana Mládka koalice řeší problém, který sama vytvořila před třemi lety tím, že snížila daňovou kvótu o 90 miliard. Teď jim prý peníze chybí a snižují platy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V odpoledních Ozvěnách dne diskutovali ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 a ekonomický expert ČSSD Jan Mládek

„Kdyby byli rozumní, mohli říct je obtížná ekonomická situace, musíme šetřit, zmrazíme platy a nemuseli by řešit stávky a demonstrace,“ řekl Mládek. Právě tak by podle něj postupovala ČSSD - zvýšila by daně a zmrazila platy.

„Zvýšení daňových sazeb není zárukou zvýšení příjmů státního rozpočtu. Navíc by to velmi výrazně podvázalo rozvoj ekonomiky, což by bylo v současné situaci tím vůbec nejhorším řešením,“ oponoval ministr Drábek.

Klaus: Škrtá se po celém světě

K demonstraci se už vyjádřil také prezident Václav Klaus, podle kterého akce nic nevyřeší. Klaus připomněl, že ve svých rozpočtech musí škrtat všechny země a tedy i Česko. Současná situace je tak podle něj výsledkem našeho státního hospodaření v uplynulých letech.

„Stát vydával více peněz, než kolik měl. Je to evidentní. Lidé jako já na to upozorňovali málem celé desetiletí. Někdy to muselo skončit. Teď to končí, a proto se leccos musí škrtnout. Škrtá se po celém světě, škrtá se daleko brutálněji v celé řadě evropských zemí," řekl prezident Klaus.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme