Demonstrace proti vládním škrtům se zúčastnilo 40 tisíc lidí

Odboráři z celé republiky protestovali v Praze proti rozpočtovým škrtům a mzdové politice. Demonstrace na Palachově náměstí se zúčastnilo na čtyřicet tisíc lidí. Akce skončila netradičně – filharmonici zahráli Slovanské tance od Antonína Dvořáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Ještě před tím předseda Konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil upozornil vládu, že protestní akce nekončí. Odboráři jsou podle něj připraveni jít do dalších střetů. Reagoval tak na slova premiéra Nečase, že vláda tlaku odborářů neustoupí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil vyzval k dalším protestům

„My nechceme a nebudeme nikomu vyhrožovat, chceme jen vládu, poslance a senátory upozornit, že se o svoje věci budeme brát a když bude potřeba, tak se budeme prát. Připravme se na to, že boj nekončí, že půjdeme do dalších střetů, prohlásil Zavadil.

Podle Zavadila se dnešní demonstrace zúčastnilo 40 tisíc lidí. Zaplnili jak Palachovo náměstí, tak Mánesův most. Na obou místech úplně zastavili dopravu. Demonstranti přišli v průvodu z Letné v bojové náladě a projevy odborových předáků provázeli bouřlivými reakcemi.

Účast lidí na demonstraci předčila i očekávání organizátorů. „Odhadovali jsme účast na 15 tisíc lidí. Jejich počet se nakonec vyšplhal na 40 tisíc. Bylo to patrné už z toho, že v době kdy čelo průvodu přicházelo na Palachovo náměstí, tak konec byl až někde na Letné, kde docházeli poslední účastníci,“ řekl šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na demonstraci natáčel reportér Zbyněk Zykmund

Celou akci organizovalo devatenáct odborových svazů a občanských iniciativ. Kromě hasičů a policistů se demonstrace zúčastnili i vojáci, zaměstnanci vězeňské služby, soudů, školství, zdravotnictví a dopravy.

„Přišli jsme kvůli tomu, že snižování platů ve státní sféře podstatně zhorší podmínky všech zaměstnanců. Já jsem z rodiny, kde jsme oba státní zaměstnanci, takže u nás jde o šest, sedm tisíc. Máme dítě a tohle s rodinným rozpočtem pořádně zahýbe. Máme nějaké půjčky a splácení by pak nebylo možné,“ řekl Radiožurnálu jeden z protestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký

Demonstraci poznamenal i jeden incident. Několik desítek převážně hasičů a policistů vniklo do budovy ministerstva vnitra. Ve vestibulu pak poškodili dveře a bezpečnostní rám.

„Bylo tam 40 tisíc lidí a tohle je jediný drobný incident. Jde o osmitisícovou škodu, kterou uhradí organizátor demonstrace, to je ještě dobrý organizační výsledek. Vláda si musí uvědomit, že lidé jsou naštvaní a musí počítat s tím, že přijdou a vyjádří se i prudčeji,“ vysvětloval místopředseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme