Dobeš navrhne vládě nové platové tarify učitelů, polepší si mladí

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) ve středu navrhne vládě nové platové tarify pro učitele, díky kterým by si v příštím roce polepšili hlavně mladí kvalifikovaní pedagogové. Na tyto účely je podle ministra vyčleněno 2,1 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Na nové stupnici se prý Dobeš domluvil spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Měla by být podle délky praxe rozdělena do pěti platových stupňů místo současných dvanácti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš navrhne vládě nové platové tarify učitelů. Svůj návrh blíže popsal ve vysílání Rádia Česko

„Dostane 110.000 pedagogů přidáno. Ti začínající učitelé budou nastupovat na dvaceti tisících,“ uvedl Dobeš ve vysílání Rádia Česko.

Například nastupující kvalifikované učitelky v mateřské škole by si tak podle ministra měly polepšit až o 8000 korun, kvalifikovaný učitel základní školy až o 5000. Přidáno mají dostat i kantoři v předdůchodovém věku, ovšem jen pár stokorun.

Dobeš počítá s tím, že změny by měly platit od 1. ledna 2011. Pokud ale návrh ve vládě neprojde, chce připravit záložní variantu, která by spočívala v rozdělování peněz formou odměn.

„Peníze, 2,1 miliardy, které už skutečně mám dány do rozpočtu ministrem financí, bych přinejhorším poslal takzvaným liškovným do osobního hodnocení. Ale to je varianta pro mě nejméně přijatelná. Pracují na variantě, abych je dal do nárokových složek tak, aby je učitelé zaručeně dostali,“ vysvětlil ministr.

Školníci nebo kuchařky si pohorší

Nepedagogické pracovníky, například kuchařky nebo školníky, ale čeká snižování platů. Dobešův návrh se jich totiž netýká. Spolu s ostatními zaměstnanci státní správy proti tomu dnes demonstrovali v Praze. Protestů se kromě nepedagogických pracovníků účastnili i někteří učitelé.

„Co se týče učitelů, je to nejtragikomičtější demonstrace, která tu byla. Někteří z nich podlehli informacím od odborářů, které se nezakládaly na pravdě, třebaže pan předseda Dobšík ode mě dostal tabulku, která dává učitelům garanci, že dostanou přidáno,“ podotkl ministr Dobeš.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme