Figurky nacistických pohlavárů se dají koupit i v jiných zemích

V českých obchodech jsou k dostání figurky s podobou nacistických pohlavárů - Hitlera, Heydricha nebo Himmlera. Jde o věrné kopie ve velikosti panenky Barbie, a to i s výbavou, například náhradní uniformou. Podle prodejců není prodej protizákonný. Jejich zboží vyhledávají zájemci o druhou světovou válku do svých sbírek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Figurka Reinharda Heydricha

Figurka Reinharda Heydricha | Foto: Kristýna Maková

Zákaz prodeje figurek by nic nevyřešil. Ten, kdo si chce figurky koupit, je sežene i v jiných zemích. Otázka je, kdo je kupuje? Pokud je to sběratel, který je kupuje do své kompletní sbírky, dá se jeho počínání pochopit, ale ne, pokud je kupuje někdo, kdo se zabývá propagací symbolu.

Určitě si je nekoupí pamětník událostí z druhé světové války, přímý pozůstalý nebo potomek. Mladá generace, která válku nezažila, považuje tuto část historie za prehistorii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Figurky.mp3

„Osobně to považuji za úplně zbytečný výrobek, nejsem z něj nadšený a neschvaloval bych ho,“ říká ředitel památníku Lidice Milouš Červencl.

Podle odborníka na pravicový extrémismus Jana Charváta z Univerzity Karlovy nemůže podobný volný prodej figurek posilovat postavení neonacistických uskupení v Česku:

„Oni si samozřejmě mohou koupit takové věci, stejně jako historické knihy, které u nás vycházejí v poměrně velkém množství, ale jejich pozici, ani jejich přesvědčení, to nemůže posílit.“

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme