Hladiny většiny toků klesají a situace se uklidňuje

Zejména severní a také střední Čechy kvůli vytrvalému dešti stále trápí povodně, přestože většina toků již klesá a situace se pozvolna uklidňuje. Prognóza vývoje počasí je také příznivá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakov - zatopený dvůr a dům.jpg

Bakov - zatopený dvůr a dům.jpg | Foto: Městský úřad Bakov nad Jizerou

„Aktuálně většina toků postižených povodněmi vykazuje poklesy vodních hladin. Z hlediska stupňů povodňové aktivity je stále třetí stupeň na Smědé v Předláncích, Ploučnici v České Lípě, na Jizeře v Bakově a na Mrlině ve Vestci. Nelze zde vyloučit dosažení padesátiletého průtoku,“ řekl hydrolog Radek Čekal.

Stoupat podle něj ještě mohou dolní toky některých řek. Až na třetí stupeň povodňové aktivity může vystoupat Cidlina v Novém Bydžově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hydrolog Radek Čekal o aktuální situaci v Nočním Radiožurnálu.mp3

„Vzhledem k vývoji situace a ustávání srážek očekáváme postupnou stabilizaci i na tocích, které nyní vykazují stoupání vodních hladin,“ dodal Radek Čekal.

Počasí by se podle jeho slov něco vyvíjet z hlediska povodňové aktivity příznivě.

Během úterý se rozlila spousta potoků a řek hlavně na severu Čech. Problémy s velkou vodou se ale nevyhnuly ani Čechám středním. Dlouhotrvající déšť zvedl hladiny řek až na třetí stupeň povodňové aktivity a řeky se místy vylily z koryt. Třicet lidí muselo být kvůli tomu evakuováno v obci Višňová na Frýdlantsku.

Tomáš Lörincz, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme