Od policie prý letos odchází mnoho zkušených lidí

Policie České republiky po dnešním dni oznámí konečný počet policistů, kteří ji v letošním roce opustili. Tento den je posledním, kdy mnoho zaměstnanců podává žádost o odchod do civilu. Vyšší počet než v předchozích letech se neočekává, odchází však mnoho služebně starších policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v Berouně už měsíc používají minikamery

Policisté v Berouně už měsíc používají minikamery | Foto: Petr Kološ

Důvod odchodu k dnešnímu dni jednoduchý: 30. září je rozhodné datum pro výpočet takzvaného odchodného. Žádosti podané do tohoto data se posuzují ještě podle výdělku za loňský rok. A ty byly díky odměnám výrazně jiné než letošní příjmy policistů.

„Tento rok je krutější, protože policie nebyla zvyklá na to, že by se snižovaly platy. Zákon předpokládal pouze růst platů,“ řekl ředitel pro řízení lidských zdrojů z Policejního prezídia Roman Fiedler v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Fiedler z Policejního prezídia a Milan Štěpánek z Nezávislého odborového svazu policistů pro Svět o druhé Rádia Česko k odchodům policistů

„Snažili jsme se ten dopad co nejvíce snížit i tím, že nebudeme nabírat nové policisty a ten objem se dal policistům, kteří zůstávají. Domnívám se, že policisté jsou rozumní a dokáží si to spočítat a že jich neodejde tolik, kolik avizují odbory,“ dodal.

Předseda Nezávislého odborového svazu policistů Milan Štěpánek má informace, podle kterých se odhad letošního odchodu policistů pohybuje okolo čísla 1300.

„Jde o to, jací policisté odcházejí. Většinou jsou to ti, kteří mají patnáct, dvacet až třicet odsloužených let. Jen dvacet procent policistů, kteří odešli, měli odslouženo jen do čtyř let. Neviděli žádnou velkou perspektivu, přestože neměli nárok na nějaké výsluhové příspěvky,“ tvrdí Štěpánek.

„Mrzí nás každý zkušený policista, protože bude těžko nahraditelný, zvláště když policie nebude nikoho nabírat. Zkušenost je u policisty nenahraditelná,“ říká.

Policista je podle Štěpánka schopen samostatně sloužit až po pěti, deseti letech. Struktura kriminality se mění, takže policista se učí neustále. Ale po deseti letech je schopen předávat zkušenosti mladším. Nelze ho nahradit „kus za kus“.

Zeštíhlení prezidia jen navenek

Z výše postavených policistů podle zjištění týdeníku Euro odešel například šéf Kriminalistického ústavu v Praze Emil Vančo. Do civilu odchází od policie ročně asi 1500 až 1600 lidí.

Podle ministra vnitra Radka Johna se zeštíhluje „od hlavy“. Policejní prezídium má opustit 600 lidí, tedy asi 30 procent. Štěpánek však uvádí tyto informace na pravou míru.

„Pokyn k zeštíhlení prezidia byl dát s lhůtou deseti dnů. Vedení policie mělo tak krátkou dobu na rozhodnutí, jaké kroky udělá, aby uspořilo třicet procent míst. Na prezidiu bylo 1993 policistů . Bez náhrady bylo zrušeno 257 míst, která byla už delší dobu neobsazená, a další propuštění byli občanští zaměstnanci. 340 policistů bylo převedeno do přímého výkonu služby do jiných výkonných útvarů.“

Ondřej Černý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme