Drábek a odboráři se znovu střetnou nad tarifními platy

Problematiku tarifních platů dnes budou řešit odborníci na půdě Senátu. Konferenci iniciovali zástupci odborů a od ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drávka (TOP 09) chtějí slyšet, jak se bude měnit zákoník práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Jádrem debaty budou tarifní tabulky. Ministr Drábek tuto příležitost vítá a chce o problematice odměňování ve veřejném sektoru diskutovat na odborné úrovni.

„Kolem případných změn tarifních platů a odměňování ve veřejné správě se vytváří řada mýtů, které je potřeba vyvrátit zejména tím, že se diskuze povede na odborné úrovni, nikoliv prostřednictvím výkřiků do médií,“ uvedl Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil ve Světě o osmé Rádia Česko

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) od setkání očekává od ministra hlavně to, že objasní, v jakém stadiu připravované změny jsou.

„Objevily se určité návrhy, pak údajně byly staženy a snad se připravují nové, zejména ohledně tarifní tabulky. Také je samozřejmě řada otázek, zda-li jsou změny vůbec nutné, zda-li je na ně vhodná doba a zda-li by tato problematika nešla řešit jiným způsobem,“ řekl Štěch.

Předmětem sporu je plánované snížení tarifní složky mezd státních zaměstnanců o deset až 43 procent výměnou za možnost navýšení osobního příplatku. Návrh Drábkova ministerstva souvisí se záměrem omezit objem peněz na mzdy ve státní správě v příštím roce o deset procent. Odbory se snížením platů nesouhlasí.

Účastníci konference s názvem Tarifní platy - mýty a skutečnost se ale od ministra konkrétní podobu změn nedozvědí, protože definitivní návrh musí nejdřív projednat vláda.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil Rádiu Česko potvrdil, že by byl pro zachování současného platového systému v příštím roce, aby se vytvořil prostor pro změnu v příštích letech.

„Jestli chcete udělat takovéto systémové změny, tak se to nedá udělat za jeden týden. Já se skutečně domnívám, že by se měl zachovat stávající stav pro příští rok, tak jak ty tabulky dneska jsou, aby byl prostor pro jednání, aby se našla nějaká dohoda a shoda na tom, že by se ten systém měl změnit. Ale není možné to udělat za týden,“ myslí si odborový předák.

Martin Hromádka, Jan Herget, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme