Varování před terorismem – hrozba nebo mediální bublina?

Americké ministerstvo zahraničí varuje před činností teroristické sítě al-Káida a příbuznými organizacemi, které pokračují v plánování teroristických útoků v Evropě. Spojené státy nabádají své občany k opatrnosti. I britská vláda, zvýšila stupeň teroristické hrozby z ‚obecného‘ na ‚vysoký‘.Vyšší bezpečnostní opatření zavedla i Česká republika. Čeští odborníci na terorismus říkají, že varování nelze podceňovat, ale že může jít také o mediální bublinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranka na pražském letišti.

Ochranka na pražském letišti. | Foto: Tomáš Adamec

Americké varování je obecné a nezmiňuje konkrétně žádnou zemi. Bezpečnostní expert Jan Schneider pokládá celou záležitost za mediální bublinu, která má jiný cíl:

„ Je podzim, schvalují se rozpočty bezpečnostních služeb a ty osoby o sobě dávají vědět, že se bez nich neobejdeme, že jsou podfinancované a že potřebují peníze.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Terorismus.mp3

Zároveň Schneider dodává, že nejúčinnější opatření jsou bodová a neveřejná.

Podobný názor vyslovil odborník na mezinárodní terorismus Marián Brzybohatý, ale také dodal, že je to jedna z možností a jde jen o spekulaci.

Každé takové varování se podle odborníků na terorismus musí brát vážně. Není možné ho zlehčovat a je nutné přijmout odpovídající opatření. A jen čas ukáže, zda varování jsou oprávněná, nebo ne.

Podle bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Ándora Šándora je nejohroženější evropskou zemí Velká Británie. Ta také ihned po Američanech vydala podobné varování pro své občany žijící především v Německu a Francii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rč 4.10. Schneider bublina zpravodajek.mp3

V současné době se mluví o globálním terorismu, který souvisí s islámskými komunitami, které žijí v jednotlivých zemích. Velká Británie je angažovaná v řadě částí světa. Z hlediska rizik je na tom nejhůře.

Ve Velké Británii bylo zmařeno a spácháno několik teroristických útoků lidmi, kteří byli původem z Pákistánu. Podle agentury AP se v severozápadním Pákistánu cvičí desítky radikálních muslimů, kteří jsou občany některých evropských zemí.

V současné době se těžiště radikálních skupin přesouvá z Iráku do Afghánistánu a do dalších zemí, zejména na sever Afriky a do Asie. V současné době dochází k zesílení teroristických aktivit ve světě a dochází i k tvrdší indoktrinaci. V evropských zemích se vytvářejí radikální skupiny v rámci islámských komunit.

Evropa - snadnější cíl?

„Spojené státy učinily po roce 2001 řadu mimořádných opatření, z tohoto důvodu jsou aktivity teroristů vytlačované mimo americké cíle. Evropa jim v tomto případě nabízí daleko snazší operační prostor a oni toho chtějí využít,“ říká Brzybohatý.

Aktivity teroristů tedy existují, záleží jen - kde, kdy a jakým způsobem se případný útok bude realizovat.

„Ale americké varování, které bylo předáno jednotlivým vládám, mělo velice obecný charakter a málo údajů svědčí o tom, že by ten útok byl skutečně aktuální,“ dodává Brzybohatý.

Václav Pešička, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme