Mladí lékaři častěji odcházejí za prací do zahraničí

Mladí čeští lékaři začínají čím dál tím častěji odcházet za zaměstnáním do zahraničí. Jedním z obecně hlavních důvodů je nedostatečné ocenění jejich práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hygienická kontrola lékařských nástrojů.

Hygienická kontrola lékařských nástrojů. | Foto: Tomáš Adamec

Jak ve Studio Česko potvrdil Lence Buriánkové dětský chirurg Martin Švestka ze sdružení Mladí lékaři, důvodem je i špatné pracovní prostředí, které v Česku lékaři mají. Švestka nevidí překážku ani v odchodu do zahraničí ihned po dokončení studia bez pracovní zkušenosti.

„Vůbec není špatné odejít tam ihned po absolvování lékařské fakulty, neboť různá pracoviště mají různé zvyklosti a konkrétní pracoviště je rádo, pokud si může zaučit svého lékaře podle tamních regulí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví Leoše Heger a prezident České lékařské komory Milan Kubek ve Světě o desáté

Dalším z důvodů, proč mladí lékaři protestují, je podle dětského chirurga Martina Švestky také neuspokojivý stav specializačního lékařského vzdělávání.

Sdružení mladých lékařů se již od března snaží komunikovat s ministerstvem zdravotnictví, ale tvrdí, že bez větší odezvy. Ve Světě o desáté ministr zdravotnictví Leoše Heger potvrdil, že má zájem o dialog se Sdružením mladých lékařů a jejich argumenty chápe.

„Vzdělávání, které pravil zákon z roku 2006 se naprosto nevyvinulo směrem, jak se očekávalo. Máme připravenou vyhlášku, je v posledním připomínkovém řízení, bude během několika týdnů vydána a reflektuje připomínky lékařské komory i Sdružení mladých lékařů,“ uvedl Heger.

„Starší lékaři si stěžují na dodržování zákoníku práce, tam s tím ministerstvo mnoho neudělá, musí se starat, aby lékařů bylo dost a případně , aby se zavřela některá neefektivní oddělení – ale to je jiná otázka,“ poznamenal ministr.

Uvedl také, že se otevřou pravidla pro stáže mladých lékařů na pracovištích nejvyššího typu, které se mnohdy stážistům nevěnují a větší část vzdělávání bude na mateřských pracovištích.

Nedostatek lékařů v nemocnicích

„Máme přebytek specialistů v ambulantní péči a nedostatek lékařů v nemocnicích,“ posteskl si Heger s tím, že je to vývoj za poslední léta, na kterém se podepsala i politiky zdravotních pojišťoven a náprava bude trvat několik let.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ve Světě o desáté kritizoval, že připravovaná vyhláška neřeší financování. „Mladí lékaři se stávají nevolníky fakultních nemocnic.“ Ocenil, že se zástupci komory vrátí do akreditačních komisí.

„Chceme, aby o vzdělávání lékařů nerozhodovali úředníci, ale lékaři sami o tom, jak bude jejich vzdělávání bude vypadat,“ míní Kubek.

Za problémem nedostatku lékařů v nemocnicích vidí špatné podmínky pro práci včetně mezd, nedodržování zákoníku práce. „Je třeba se ptát, kdo lékaře vyhání z nemocnic?“ Návrh na snížení platů považuje za další herdu do zad. „Neznám v demokratické společnosti jiný mechanismus, jak sehnat pracovní síly, než je adekvátně zaplatit,“ uvedl Kubek.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme