V centru Prahy demonstrovali studenti. Kvůli státním maturitám

Proti státním maturitám v centru Prahy demonstrovalo několik stovek středoškoláků. Z Václavského náměstí se vydali k Úřadu vlády. Rozprchli se po půl čtvrté. Nelíbí se jim zejména to, že by měly maturity být už v příštím roce na jaře. Argumentují tím, že se o státní maturitě dozvěděli až teď a celé tři roky se učili něco jiného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Václavském náměstí demonstrovali studenti proti státním maturitám.

Na Václavském náměstí demonstrovali studenti proti státním maturitám. | Zdroj: ČTK

Před skončením akce zhruba půl hodiny stáli právě před budovou Úřadu vlády, odkud vyšel její mluvčí Martin Kupka. Na argumenty, že středoškoláci se o státních maturitách dozvěděli nedávno, reagoval tím, že projekt už je schválený dlouho a nedá se s tím nic dělat.

Studenti si přinesli na akci píšťalky, řehtačky, bubny, a také několik lahví alkoholu. A samozřejmě transparenty, na kterých je například napsané: ‚Nechceme být pokusnými králíky' nebo 'Stop pokusům na lidech'.

Akce jako taková byla velice zmatená. Většina z účastníků ani nevěděla, kdo ji organizuje. Mnozí studenti navíc počítali s tím, že se půjde demonstrovat před ministerstvo školství. Na protest dohlíželi policisté i antikonfliktní tým. Některé demonstranty také legitimovala policie kvůli tomu, že močili na zeď u Úřadu vlády, jiní zase byli pod vlivem alkoholu.

Ministr školství Josef Dobeš maturantům vzkázal, že přijme pět budoucích maturantů na ministerstvu. Organizátoři projektu nejprve řekli, že by se s ním prý rádi sešli, ale v jiný den. Dnes na to prý nemají čas. Raději by přivítali, kdyby ministr školství přišel za nimi. Nakonec si to ale rozmysleli a tři zástupci k ministrovi vyrazili.

Klára Bílá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme