Msta Čechů za vraždu chlapce u Dobronína? Napoví dokumenty

Jihlavský novinář Miroslav Mareš dnes předá hlavnímu vyšetřovateli pětašedesát let staré masové vraždy u Dobronína na Jihlavsku další dokumenty. Z německé strany totiž získal dobové zápisy Gestapa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové

Archeologové | Foto: zdroj: ČT24

V nich je mimo jiné popsán tragický osud místního třiadvacetiletého obyvatele Františka Bártla, kterého zastřelili Němci jen několik dní před masakrem na Budínce. Podle novináře Miroslava Mareše by mohl mít tento případ souvislost s událostí, kdy čeští občané brutálně pobili své německé sousedy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinář Miroslav Mareš, který pomohl odhalit masové hroby německých občanů u Dobronína na Jihlavsku, v Ranním interview Radiožurnálu.

„Je potřeba, aby český stát úředně vyšetřil, zda-li tahle nepotrestaná smrt českého chlapce v posledních dnech války nějakým způsobem souvisí, nebo nesouvisí s událostmi, ke kterým došlo o necelých čtrnáct dní později,“ řekl Mareš.

V noci z 19. na 20. května 1945 prý opilí gardisté u Dobronína na Jihlavsku v lokalitě zvané Budínka brutálně zavraždili asi patnáct německých starousedlíků. Masový hrob, který si oběti musely vykopat, odkryli letos v srpnu archeologové a vyzvedli těla asi šesti obětí.

K vraždě Františka Bártla mělo dojít 6. května 1945. Vyšetřovatelé by proto měli podle Mareše zjistit, zda tyto události spolu nějakým způsobem souvisí. „A zda-li tohle mohlo mít příčinnou souvislost,“ dodal Mareš.


Zvětšit mapu

„V dokumentech je udání na českého spoluobčana v převážně německé vesnici, které bylo adresováno v roce 1941 Gestapu v Jihlavě. Je tam vidět i to, jak Gestapo toto udání prověřovalo a jak zjišťovalo, že udání je víceméně smyšlené. Potom je tam i výslech autora udání, který říká, že cílem bylo dostat českého spoluobčana, majitele nemovitosti ve většinové německé obci, kamkoli pryč,“ přiblížil Mareš.

Dokumenty podle něj dokládají mimo jiné také to, že na Jihlavsku probíhal od roku 1938 až do roku 1945 národnostní boj. „Národnostní boj byl ukončen odsunem obyvatel německé národnosti,“ připomněl.

Mareš také ocenil, že mu německá strana vychází vstříc a poskytla mu dokumenty i přesto, že místní Němce nestaví do pozitivního světla. „Spíše ukazují to, že psali smyšlená udání na české spoluobčany Gestapu v Jihlavě,“ uzavřel novinář.

Alice Kottová, Petr Král, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme