Zubařů je stále málo. Ale do ciziny se nechystají

V Česku se už několik let mluví o nedostatku zubařů. A to má za následek třeba i zhoršující se stav chrupu u dětí. Stomatologové totiž tvrdí, že pacientů mají moc a nemají čas ošetřovat ty dětské, což bývá náročnější. Navíc dospělý bývá pro zubaře lukrativnějším objektem. Dobrou zprávou je, že čeští zubaři téměř neodcházejí do ciziny za lepším tak, jako tomu je u jejich kolegů z jiných lékařských oborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická péče

Zdravotnická péče | Foto: Tomáš Adamec

Je to začarovaný kruh. Zájemců o studium stomatologie je dost, ale lékařské fakulty na výuku, která je finančně náročnější než u jiných medicínských oborů, nemají peníze, proto více studentů nepřijímají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci mezi českými stomatology se zajímala redaktora Lenka Buriánková.

Praxi by navíc budoucí zubaři mohli vykonávat v soukromých ordinacích svých zkušených a zavedených kolegů, jenže těch je tak málo, že mají práce nad hlavu a tím pádem na učedníky nemají čas.

„Nedaří se ani to, že by zubní lékaři, speciálně ti kvalifikovanější, chodili učit na vysoké školy. Oni se nemohou uvolnit ze své ordinace kvůli tlaku pacientů. A když si představíte, že obvyklé je v zubní ordinaci mít zhruba třináct set až patnáct set pacientů a jsou okresy, kde jich je pět tisíc na jednoho zubního lékaře, tak tam prostě takovéto věci nemůžou fungovat,“ řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Problém dětských pacientů

Stává se běžnou záležitostí, že lidé těžko hledají zubaře, u kterého by se mohli zaregistrovat, a co teprve když se jedná o dítě. Ze šesti a půl tisíce aktivních zubařů v Česku se speciálně na děti zaměřuje necelá stovka. Vypadá to tedy tak, že většina zubařů pro dospělé se věnuje i dětem.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Snažíme se vyjednat, aby zdravotní pojišťovny platily o něco více za ošetřování dětských pacientů, než kolik platí za ošetřování dospělých. Zatím se nám to daří. Myslím si, že i ti lékaři, kteří by se dneska věnovali čistě jenom zubní péči o dětské pacienty, na tom vůbec nebudou špatně,“ podotkl Chrz.

Statistiky ukazují, že třetina českých dětí ve věku od dvou do šesti let má více zkažených zubů než je průměr v Evropě. Stomatologové se snaží tuto nepříznivou situaci změnit preventivními programy. Už pět let například fungují takzvané zubní průkazy dítěte.

Matky je dostanou hned v porodnici spolu s průkazem zdravotním a očkovacím. Romana Ivančaková ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové tvrdí, že zavedení průkazů se vyplácí.

Rodinný zubní lékař

Říká, že rodiče dbají na prevenci, snaží se dítě přivést do ordinace zubního lékaře včas, dle doporučení už v jednom roce věku, ovšem pak nastane problém, když zubař dětského pacienta odmítne. Snahou je tedy zavést takzvaného rodinného zubního lékaře.

Zubní prohlídka | Foto: Tomáš Adamec

„Řada především mladších kolegů skutečně začíná fungovat jako rodinný lékař. Dítě vezme do své péče. Ale bohužel stále je velké procento maminek, které nemohou pro své dítě zubního lékaře najít, zejména když už má nějaký problém. Takže zubní průkaz je důležitý,“ poznamenala Ivančaková.

Přesto, že tedy Česko trpí už několik let nedostatkem zubařů, pacienti se mohou alespoň radovat z toho, že právě tito lékaři se málokdy vytratí do ciziny kvůli lepšímu výdělku. Soukromí stomatologové to narozdíl od doktorů z nemocnic nemají zapotřebí.

„Je to velký rozdíl vůči všeobecným lékařům. Ti, kteří odejdou, jsou většinou mladí pracovníci z klinik, kteří jdou v podstatě na zkušenou. I když jdou v zahraničí třeba do soukromého sektoru, ale pořád by se to dalo brát tak, že jdou na zkušenou a vrací se nazpátek. Těch, kteří můžou jít do privátního sektoru se to netýká,“ uzavřel Chrz z České stomatologické komory.

Lenka Buriánková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme