K volebním podvodům nedojde, ujišťují kompetentní orgány

V médiích se dnes objevily informace, že by při blížících se komunálních a senátních volbách mohlo dojít k podvodům. Všechny kompetentní orgány však ujišťují, že jsou na volby dobře připraveny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost v Základní škole v Brně - Líšni

Volební místnost v Základní škole v Brně - Líšni | Foto: Tomáš Adamec

Existuje několik mechanismů, aby u voleb k podvodům dojít nemohlo. Členy okrskových volebních komisí nominují jednotlivé politické strany. Právě to by mělo zajistit jejich vzájemnou kontrolu.

Volit se ale v nadcházejících volbách bude ve čtrnácti tisících okrscích, takže čistě teoreticky nelze případný podvod stoprocentně vyloučit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zbyněk Zykmund mluvil v Odpoledním Radiožurnálu o hrozbách volebních podvodů .mp3

„Pochopitelně, pokud by se všichni dohodli, což si v praxi neumím moc představit a podle mě je to zcela vyloučené, asi by se to těžko zjišťovalo, pokud by tam nebyly nějaké zjevné věci, na které by se dalo přijít,“ potvrdil i ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych.

Politolog Petr Just zase upozornil, že důležitá je i osoba předsedy okrskové volební komise:

„Záleží na tom, jak zorganizuje práci volební komisi její předseda a zda třeba nechá pracovat komisaře o samotě nebo zda vytvoří třeba pracovní dvojice nebo trojice, které vždy pracují na skupině odevzdaných volebních lístků.“

Poslední instancí je Nejvyšší správní soud

Václav Henych upozornil ještě na jednu zajímavou možnost, jak si může kterákoli politická strana ve volebním okrsku, kde by měla určité pochybnosti, zajistit kontrolu:

„Volební strana může požádat státní volební komisi o to, aby dala souhlas nějaké osobě k tomu, aby mohla být přítomna v místnosti, kde se sčítají hlasy. Osoba nemůže nic ovlivnit, nemůže do toho zasahovat, ale může tam být přítomna.“

Výsledky z jednotlivých okrsků potom předávají okrskové volební komise Českému statistickému úřadu. Tam funguje druhý systém kontroly. Statistici ale pracují už pouze s daty, která dostanou od volebních komisí.

„Na takzvané zjevné chyby můžeme přijít. Máme v našich přebíracích mechanismech zabudováno mnoho takovýchto logických kontrol, například křížové kontroly. Pokud nesouhlasí součty dílčích údajů s celkovým údajem, tak takovouto chybu můžeme odhalit a okrskovou komisi požádat o opravu,“ vysvětlil Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu.

Speciální kontroly potom posílají do terénu pověřené obecní úřady, krajské úřady a také státní volební komise. A takovou poslední instancí je potom Nejvyšší správní soud, kam směřují stížnosti na skončené volby.

Zbyněk Zykmund, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme