Ministerstvo školství musí vysvětlit postup ohledně evropských fondů

Ministerstvo školství dnes musí vysvětlit, jak zajistí přísun desítek miliard z evropských fondů českým univerzitám a vědeckým ústavům. Setkání, na kterém bude zastoupena i Evropská komise, vyvolaly vysoké školy. Ty se bojí, že o evropské miliardy přijdou. Ministr Josef Dobeš nedávno odvolal Jana Vitulu, který měl přísun peněz z Bruselu na starosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle kritiků na ministerstvu po Dobešových personálních změnách panuje chaos, a úřad proto peníze z Bruselu nezvládne vyčerpat. Univerzity a akademické ústavy přitom investovaly miliony do stavby supermoderních vědeckých center.

Na jejich dokončení ale nutně potřebují peníze z Bruselu. Pokud by na ně nedosáhly, mohl by jim hrozit i naprostý kolaps. Českému rozhlasu to řekl tajemník Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Marek Blažka.

„Hlavní problém je v tom, že ministerstvo školství provedlo zásadní, razantní změny, aniž mělo, a to bohužel teď jasně vyplývá, jasnou představu, co bude dále. Samozřejmě někoho vyhodit je velice jednoduché. Ale zároveň musí mít připravené řešení, které bude fungovat a to stále ještě není na stole,“ řekl Blažka.

Podle Blažky ministr Dobeš opakuje chyby své předchůdkyně Dany Kuchtové. Ta musela z ministerstva před třemi lety odejít, protože čerpání evropských peněz ohrozila. Obavy potvrdila i Masarykova univerzita nebo vědecké centrum BIOCEV. Ministr Dobeš ale tvrdí, že školy peníze z Bruselu dostanou.

Ondřej Houska, Petra Benešová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme