Majitel moravskokrumlovského zámku nepovolí přesun epopeje

V Moravském Krumlově hlídá vchod do areálu zámku policie. Pokračuje tak boj o Slovanskou epopej. Do letitého sporu se totiž vložil i majitel zámku, kterým je společnost Incheba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Foto: Tomáš Berger

Boj o Slovanskou epopej pokračuje. Před branami moravskokrumlovského zámku čeká na galeristy z Prahy vedení města a policie. Chtějí Pražanům zabránit v přístupu k výstavě. Radnice v Moravském Krumlově vydala opětovný zákaz převozu Muchových obrazů v pátek, pražská galerie jej ale nerespektovala.Dokud však galeristé nepřijedou přímo na místo, není možné nic dělat, říká moravskokrumlovský starosta Jaroslav Mokrý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce Incheby Radovan Ježovič si stěžuje na neinformovanost

„V tuto chvíli není možné činit žádné kroky, protože se sice dostavili zástupci městského úřadu přenesené působnosti s exekučním příkazem, ale ten je zapotřebí předat do rukou těm, kteří tak konat nemají, a ti tady nejsou – pracovníci galerie hlavního města Prahy,“ vysvětlil Mokrý.

Musí se o tom sepsat protokol, který vezmou na vědomí, podepíšou a teprve tím pádem bude epopej zapečetěna až do rozhodnutí o celé kauze,“ dodává moravskokrumlovský starosta.

Incheba nepustí zástupce galerie

Do letitého sporu se totiž vložil i majitel zámku, kterým je společnost Incheba. Jednáním pražkého magistrátu ve věci stěhování epopeje je společnost znepokojena a chce dnes vstupu galeristům na zámek zabránit, vysvětluje zástupce Incheby Radovan Ježovič.

„V podstatě v pátek jsme se až z médií dozvěděli, že byl na cestě nějaký těžkotonážní jeřáb, který měl operovat v našich prostorech, V pátek před branou stála bezpečnostní služba, která hlídala vstup do zámku. Vůbec jsme o tom nebyli informovaní, nikdo nás neupozornil, nevyzval. V této chvíli dochází k porušování našich vlastnických práv a budeme se bránit.“

Pražští galeristé si minulý týden bez vědomí Incheby najali na ostrahu zámku bezpečnostní službu a začali balit obrazy na převoz. Praha naopak podala na společnost žalobu s tím, že brání ve stěhování epopeje.

Gabriela Grmolcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme