Obnovení licence k provozu Temelína nebyla formalita, říká náměstek SÚJB

Dnes vypršela desetiletá licence pro provoz prvního bloku Temelína. Společnost ČEZ však už získala povolení k provozu na dalších deset let. Energetický velkopodnik ale řeší jiný problém. Ekologičtí aktivisté totiž dlouhodobě kritizují podkladovou dokumentaci k takzvané prověrce EIA, posuzující vliv plánované výstavby dalších bloků na životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, celkový pohled

Jaderná elektrárna Temelín, celkový pohled | Foto: Informační centrum JETE

Edvard Sequens se sdružení pro záchranu prostředí Calla minulý měsíc na Rádiu Česko řekl, že dokumentace ČEZ je v rozporu s mezinárodní legislativou.

„Není důsledně vyhodnocena nulová varianta, která by nepočítala se stavbou nových boků. Musíme si uvědomit, že rozhodnutí o stavbě jaderných reaktorů je na 100 let. O to důsledněji a pečlivěji by mělo být zpracováno. Toto rozhodnutí nás bude stát stovky miliard korun a bude mít dopady na životní prostředí,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes vypršela desetiletá licence pro provoz prvního bloku Temelína. U telefonu je náměstek předsedkyně SÚJB Petr Brandejs.

V dokumentaci podle něj byly vyhodnoceny jen dopady reaktorů, nikoliv všechno související. „Včetně navazující stavby skladu vyhořelého paliva, připojení do sítě, vlivy těžby uranu až po vyhořelé jaderné palivo, kde už i MŽP žádalo, aby bylo nalezeno konkrétní místo pro uložení českého jaderného odpadu,“ řekl Sequens. Dodal také, že materiál používá ‘virtuální‘ elektrárnu, nikoli konkrétní typy reaktorů.

Mluvčí ČEZ pro otázky Temelína Marek Sviták tyto argumenty komentoval následovně: „My jsme v roce 2008 podali žádost na MŽP. To náš záměr zveřejnilo a proběhlo takzvané zjišťovací řízení. Během něj obdrželo MŽP řadu připomínek k záměru dostavět třetí a čtvrtý blok v Temelíně. Tyto připomínky jsme pak zapracovali do dokumentace.“

Dokumentaci pak ČEZ podle něj předal na MŽP, které ji po posouzení přijalo a rozeslalo k dalším připomínkám. „To znamená, že je to jasný signál o tom, že dokumentace splňuje všechny legislativní požadavky a byla připravena kvalitně,“ dodal.

SÚJB nulovou variantu neřeší

„Studie vlivu na životní prostředí je v kompetenci MŽP. My jsme ministerstvu na jeho žádost dali naše stanovisko, co všechno by v té zprávě mělo být obsaženo,“ řekl k tomu na Rádiu Česko náměstek předsedkyně Státního řadu pro jadernou bezpečnost Petr Brandejs.

Dodal, že v doporučení SÚJB se objevily různé požadavky. Například, co by měla studie obsahovat z hlediska radioaktivních odpadů, že by měla by být řešena koncepce ukládání těchto odpadů a tak dále. „To, že chybí nulová varianta, je mimo náš úřad, protože tímto se vůbec nezabýváme,“ uvedl.

Co se týče obnovení licence k provozu 1. bloku Temelína na dalších 10 let, nejde podle Brandejse o pouhou formalitu. "Tomu předchází posouzení řady dokumentů, které ČEZ musel předložit v souladu s atomovým zákonem. A pak na základě našeho kladného posouzení můžeme vydat další povolení,“ dodal.

Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme