Tématem tripartity je nemocenská

Už od rána jedná rada hospodářské a sociální dohody- takzvaná tripartita. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů chtějí probrat hned několik velkých témat. - například energetickou politiku, kde je nejvíc zajímá fotovoltaika, pak také nemocenskou a mají mluvit i o pozici českých zemědělců v rámci Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Odboráři stále nesouhlasí s návrhem vlády, aby se i v příštím roce platila do šedesátého dne dočasné pracovní neschopnosti nemocenská jen ve výši 60 % vyměřovacího základu, tak jak to mělo být mimořádně jen pro rok letošní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání tripartity popsal v Ozvěnách dne pPředseda Odborového svazu KOVO Josef Středula

Ozvala se i kritika vládní zemědělské politiky. Čeští vyjednavači si prý na Brusel neumí dupnout a zajistit pro naše zemědělce lepší podmínky tak, jako to udělala například polská vláda.

Škrty narážejí na nesouhlas

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula v poledních Ozvěnách dne poznamenal, že téma nemocenské je velmi důležité. Nemocenská v minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období. Vláda ale nyní navrhuje, aby toto snížení platilo trvale.

„Tento bod je odmítán jak ze strany zaměstnavatelů, tak odborů. Snaha o hrazení dalšího týdne zaměstnavateli vnímají zaměstnavatelé jako snížení konkurenceschopnosti firem. My zase argumentujeme, že nebyl důvod pro snížení pojištění,“ upozornil Středula.

Josef Středula | Foto: Marián Vojtek

„Téma se probíralo velmi dlouho. Pan premiér i ministr práce připustil, že situace není jednoznačná a současný stav nevyhovuje žádnému ze sociálních partnerů.“

„Vláda nám ústy ministra Drábka sdělila, což je pro mě trochu legrační, že to budou sledovat, analyzovat, pozorovat a tak dále. To se může pozorovat deset let a k ničemu nedojde,“ okomentoval výsledek jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešním jednání tripartity na Rádiu Česko okomentoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Středula si také posteskl, že se odborům nepodařilo přesvědčit vládu ke zvýšení pojistného. „Nedošlo ani k tomu, že by zaměstnavatelé uspěli s požadavkem podpořeným námi, na to, aby se neplatilo delší dobu ze zdrojů zaměstnavatelů.“

Za problém, označil i postavení dlouhodobě nemocných, což prý vnímá i vláda a však řešení nenavrhla. „Proto jsme byli velmi ostří vy vyjádřeních právě s tím, že situace je neřešena v kombinaci s cenou léků, s tím, že lidé budou mít vyšší poplatek v nemocnicích.“

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme