Česko se v hodnocení míry korupce propadlo na 53. místo

Korupce ovlivňuje život Čechů více než v minulém roce. Svědčí o tom každoročně zveřejňovaný žebříček mezinárodní organizace Transparency International. Podle něj si Česko o jednu příčku opět pohoršilo a kleslo na 53. místo ve společnosti 178 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Česká republika se tak umístila například za Jordánskem, Bahrajnem, Brunejí, ale třeba i daleko za Polskem. Žebříček seřazuje země podle stupně vnímání korupce mezi úředníky veřejné správy a politiky.

Jak Rádiu Česko řekl výkonný ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, index měří vnímání korupce na stupnici od 10 do nuly a Česko letos oproti loňskému roku kleslo o tři desetiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka hovořil o vnímání korupce ve Světě o desáté Rádia Česko

„Řadíme se tak k dalším zemím, které šly v tomto směru dolů, jako jsou například Maďarsko, Itálie, Řecko, Spojené státy.“

Propad naší země na žebříčku vnímání korupce je podle Ondráčky dán hlavně tím, že se u nás na vládní úrovni za poslední rok a půl nepřijalo žádné protikorupční opatření a vedla se permanentní volební kampaň.

„O korupci se sice hodně mluví, odhalují se nové a nové případy a kauzy, ale v podstatě žádná reálná protikorupční politika u nás zatím nezačala,“ tvrdí Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne Radiožurnálu o korupci diskutovali Václav Láska a Jan Farský

Václav Láska, předseda správní rady Transparency International, pak vidí ještě jeden důvod tohoto propadu:

„Ten druhý faktor, který tu bude hrát velkou roli, je, že stále více lidí má osobní zkušenost s úplatky ze svého běžného života. To znamená jak na silnicích, tak na úřadech nebo při výkonu své profese.“

Prvních 100 dnů se podle ministra vnitra Radka Johna stabilizovat rozpočet. A nyní jde do parlamentu celá řada zákonů, které vnitro připravovalo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John.mp3

„Potřebujeme prosadit testy spolehlivosti pro úředníky a politiky. Potřebujeme, aby odposlechy na korupci byly jednodušší. Potřebujeme, aby policisté mohli nahlížet do daňového řízení. Potom přijdou zákony, který korupci budou znemožňovat.“

Ještě dříve, než bude schválen zákon o veřejných zakázkách, se ministerstvo vnitra stane od nového roku vzorovým úřadem:

„Při zadávání veřejné zakázky bude vše publikováno. Všechny ceny, kdo vyhrál, za kolik vyhrál, všechny smlouvy,“ říká John.

David Ondráčka se obává toho, že slibované protikorupční reformy Nečasovy vlády mohou skončit ve ztracenu, pokud se nevytvoří veřejný tlak na to, aby je kabinet skutečně předložil. Podle něj také existuje řada kroků, které by v boji proti korupci šly udělat okamžitě, protože nevyžadují změnu zákonů.

David Ondráčka | Foto: Alžběta Švarcová

„Myslím si, že je možné žádat po zadavatelích zakázek, aby nadstandardně zveřejňovali veškeré informace nad rámec toho, co jim říká zákon už dnes, aby při vypisování tendrů a jejich specifikaci zapojovali veřejnost a odbornou veřejnost do toho, o co se vlastně bude soutěžit, dá se žádat po poskytovatelích dotací z evropských fondů, aby zveřejňovali veškeré informace o konkrétních žadatelích.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci v Česku debatovali v Ozvěnách dne ředitel Transparency International David Ondráčka a Lubomír Lízal, ekonom institutu CERGE a člen Národní ekonomické rady vlády.

„Myslím si, že by to pomohlo té atmosféře větší důvěry v to, že tyto ekonomické procesy jsou průhlednější a jasnější,“ dodal výkonný ředitel české pobočky Transparency International.

Takový přístup se osvědčil například radnici v Semilech, jak Radiožurnálu potvrdil tamní starosta a poslanec TOP 09 Jan Farský. Řídí se tam heslem: Zveřejnit vše, co se dá.

„Pokud se týká veřejných zakázek, tak skutečně u každé zakázky od 30 tisíc korun, kterou v Semilech realizujeme, zveřejňujeme zadání, vyhodnocení včetně hodnotící tabulky až po smlouvu. A v případě, že se objeví dodatky, tak zveřejňujeme i tyto dodatky.“

„A slibujeme si od toho, že tím, že je to veřejné, tak vlastně máme kontrolu jak ze strany občanů, tak ze strany konkurenčních firem, a výhodou je, že nás nic nestojí,“ řekl Farský.

Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Marika Táborská, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme