Na internetu možná vznikne registr českých pedofilů

Soukromá společnost Centrální registr dlužníků se rozhodla rozšířit svoje aktivity, a to z dlužníků na pedofily. Registr osob odsouzených ze zneužívání dětí by měl být údajně veřejně dostupný na internetu nejpozději 17. listopadu. Protože v Česku by taková databáze odporovala zákonu o ochraně osobních dat, chtějí ji provozovatelé umístit na zahraniční server.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle manažera společnosti CERD Jiřího Jehličky je k tomuto kroku vedly poslední události a tlak veřejnosti na vznik takového registru: „Je lepší udělat něco než nic. Česká republika je zemí ve střední Evropě, která je vyhledávaná za sexuální turistikou i na dětech. To ukazuje loajalitu českého práva k těmto lidem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku registru pedofilů mluvil na Rádiu Česko Jiří Jehlička, manažer společnosti CERD pro ČR.

Rádio Česko se obrátilo i na Úřad pro ochranu osobních údajů, který potvrdil, že pokud by se podobný seznam na internetu objevil, bude ho úřad ihned prověřovat. Podle mluvčího úřadu Davida Pavláta jde o klasický ‚black list‘, který je nezákonný jak u nás, tak v celé Evropě.

Protože v Česku by taková databáze odporovala zákonu o ochraně osobních dat, chtějí ji provozovatelé umístit na zahraniční server. „V případě, že by vznikl takový registr, tak nevznikne českou institucí na území Evropy. To znamená, že Úřad pro ochranu osobních údajů se k tomu vůbec nemá důvod vyjadřovat. On by to mohl pouze obecně komentovat. Jemu ale nepřísluší komentovat zahraniční legislativu ani do ní zasahovat,“ dodává Jehlička.

Prvotní informace by měly být získány z otevřených zdrojů, například z dříve medializovaných soudních kauz. Autoři projektu se ale nebojí toho, že by docházelo k udávání nevinných lidí.

„Registr bude zveřejňovat pouze relevantní data, to znamená data na základě odsuzujících rozsudků nebo bude kopírovat data z mediálně veřejných kauz. V případě, že je kauza mediálně známá, tak se nedá říct, že by mohl registr někoho poškodit, on pouze převezme údaje ze všech deníků a zkompletuje je na jedno místo,“ vysvětluje manažer společnosti CERD pro ČR.

Podobné databáze už fungují například v USA. Zavést se ho pokoušejí také v Británii, ale zatím nepříliš úspěšně. „Britská vláda testuje jako součást prevence zákon, který by rodičům umožnil zjistit, zda v sousedství žije osoba odsouzená za sexuální obtěžování či útok na dítě. Experiment umožňuje přístup do databází pedofilů, je ovšem teprve v počátečním stádiu a testuje se v několika hrabstvích. Není jisté, zda se rozšíří celostátně,“ popisuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme