Bezdomovci jsou často oběťmi požárů. Předcházet tomu nejde, říká vedoucí charity

Další bezdomovci zřejmě zahynuli při požáru. Plameny zabily dnes v noci osm lidí v nepoužívané technické hale v Praze-Karlíně. Lidé bez domova jsou velmi často obětí požárů, většinou kvůli neopatrné manipulaci s ohněm v chladných měsících, potvrzuje vedoucího azylového domu Arcidiecézní charity Stanislav Fiala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec. Ilustrační foto

Bezdomovec. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podobným neštěstím, jaké se stalo dnes v noci na pražské Florenci, se podle Fialy dá těžko předcházet. Bezdomovci totiž nemají dostatek příležitostí, kde přenocovat v teple, a proto využívají nouzová přístřeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smrti bezdomovců při požárech se dá zabránit jen těžko, říká v rozhovoru pro Radiožurnál vedoucího azylového domu Arcidiecézní charity Stanislav Fiala

„Jedním ze způsobů je poskytnou těmto lidem ubytování v adekvátních podmínkách, to znamená v zařízeních, která například poskytují neziskové organizace v různých azylových domech a noclehárnách,“ říká Fiala.

Kapacity azylových zařízení podle něj nejsou v Praze dostatečné. Sčítání, které provedl magistrát, ukázalo, že v Praze žije mezi třemi až čtyřmi tisíci bezdomovců, zatímco lůžek je okolo osmi set.

„Na druhou stranu určitá skupina lidí bude vždycky využívat nouzové varianty a nebude chodit do zařízení našeho typu, protože jsou nějakým způsobem režimová, něco tady vyžadujeme a oni se nechtějí se podrobit režimu,“ podotkl Fiala.

Zároveň připomněl, že problém bezdomovectví není nikdy stoprocentně řešitelný a potýkají se s ním i rozvinutější země než Česko.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme