Kvalita školních jídelen se stále zlepšuje

Jistě si pamatujete doby, kdy jste ve školní jídelně seděli u stolu s ne moc valně vypadajícím jídlem, nad vámi stála učitelka s přísným výrazem. A kontrolovala, jestli pokrm ze lžíce či vidličky opravdu skončí ve vašich ústech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Tyto doby snad již pominuly a kvalita školních jídelen se zvedá. Přispět k tomu má i celostátní soutěž školních jídelen o nejlepší oběd, jejíž finálové klání dnes hostila základní škola Chelčického v Praze 3.

Podle výsledků soutěže se děti nejlépe najedí v základní škole Na Výsluní v Uherském Brodě. Vyhrála polévka z míchaných luštěnin s uzeným tofu, zapečené rybí filé se zeleninou a tvarohový krém s ovocným přelivem s müsli.

Manažerka projektu Žij zdravě Ivana Fodorová, která je jednou z organizátorek soutěže, ve Světě o deváté připomněla, že ve školních jídelnách se stravuje až 80 procent dětí. „Když jsme se ptali, zda jim chutná, byly odpovědi většinou negativní. Chodí tam většinou z donucení, protože musí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažerka projektu Žij zdravě Ivana Fodorová, která je jednou z organizátorek soutěže ve Světě o deváté

Negativně děti hodnotily například pokrmy z luštěnin. Odborníci na výživu se přitom ve školních jídelnách setkávají často se zdravou a velice pestrou stravou, na kterou nejsou děti z domova zvyklé. „Jídla jim připadají divná a nechutnají jim.“

Podle Fodorové se kvalita ve školních jídelnách zlepšuje. „V dnešním finále předvádějí jídelny z celé České republiky výborná jídla.“

Jídelny měly připravit polední menu za použití velmi neoblíbených luštěnin a ryb. „Cílem je motivovat ostatní školní jídelny, aby připravovaly jídla z těchto surovin. Aby dětem chutnalo a dostávaly pestrou, zdravou stravu.“

Fodorová také poznamenala, že v porotě jsou i známí kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina a vítězné jídelny získají peněžní poukázky na vybavení kuchyně.

Ryba nebo luštěnina

Alena Strosserová, členka správní rady Společnosti pro výživu v Ozvěnách dne připomněla, že klání podnikají v rámci kampaně proti dětské obezitě. „Hlavním tématem bylo, aby menu obsahovalo rybu nebo luštěninu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Alena Strosserová, členka správní rady Společnosti pro výživu v Ozvěnách dne

„Základním požadavkem také bylo, aby se jídlo přihlášené do soutěže běžně vyskytovalo na jídelním lístku i jídelny.“ Ve finále je několik základních škol, dvě střední a také jídelna dětského domova v Písku.

Alena Strosserová poznamenala, že výběr finalistů byl velmi obtížný, předložené receptury byly velmi lákavé. „Školní jídelny vaří oběd do 27 korun včetně polévky a moučníku.“

Milan Kopp, Lenka Jansová, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme