Známý ekonom musí zaplatit aukční galerii Art Praha milion korun

Galerie Art Praha Vladimíra Neuberta vyhrála spor se známým ekonomem Jiřím Schwarzem. Ekonom tvrdil o galerii mimo jiné, že prodává záměrně falešná díla. V galerii totiž koupil obraz Pravoslava Kotíka s názvem Toaleta, který byl ale podle posudku Národní galerie falešný. Pražský městský soud dnes ve sporu na ochranu dobrého jména rozhodl, že ekonom svá tvrzení neprokázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Schwarz z VŠE

Jiří Schwarz z VŠE | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Schwarz proto musí galeristovi zaplatit milion korun a v novinách zveřejnit inzeráty, ve kterých se za svá tvrzení omlouvá. Soudkyně Zuzana Čížková upozornila, že tento soud neřešil, jestli galerista prodal falzum nebo ne, ale pouze to, jestli Jiří Schwarz prokázal svá tvrzení, že galerista záměrně prodal padělek nebo opatřoval obrazy pozůstalostními razítky. A to se podle soudu nestalo.

Galerista Neubert je s rozsudkem spokojen, Jiří Schwarz je v zahraničí a jeho právník Jiří Kovanda se k rozsudku zatím nechce vyjadřovat.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme