Ke zbourání Labské boudy může stát využít peníze z EU

Na zbouraní Labské boudy v Krkonoších a zahlazení případných ekologických škod bude stát moci využít evropské peníze. To by mohlo přispět k rozhodnutí ministerstva životního prostředí betonový kolos po letech vyjednávání konečně koupit a zlikvidovat. Z rozpočtu resortu by tak byly potřeba peníze už jen na spolufinancování a samotný odkup hotelu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Labská bouda v Krkonoších

Labská bouda v Krkonoších | Foto: Lucie Husárová 1

Majitel chce za budovu kolem 30ti milionů korun. Vedení resortu teď ještě zjišťuje, jakou metodou nejlépe zjistit, kolik bude sanace boudy a půdy pod ní ve skutečnosti stát.

„My nevíme, jak je zasaženo podloží, jaká je tam kontaminace díky provozu systému vytápění po dobu více než dvaceti let. To je to, co je předmětem zkoumání, co jsme schopní nějakým způsobem zmonitorovat a co už ne,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.

Teprve až bude mít vedení resortu jasno v tom, kolik peněz bude potřeba na sanaci území v první ochranné zóně, začne s majitelem znovu jednat o koupi. Podle Tesaře bude jasno do Vánoc. Je už ovšem téměř jisté, že stát bude moci využít na zbourání Labské boudy peníze z evropských fondů.

„Situace se zpřesňuje. My si myslíme, že na sanování objektu, na jeho zbourání a zahlazení případných ekologických škod, které tam jsou, tak to vypadá, že tyto prostředky budeme moct použít,“ dodává náměstek ministra životního prostředí.

Právě fakt, že likvidaci hotelu bude ještě možné zaplatit z evropských peněz, by mohl výrazně přispět k tomu, že ministerstvo životního prostředí dá odkupu Labské boudy zelenou. Pokud ale stát hotel v první zóně Národního parku od soukromého vlastníka nekoupí, bude hotel v přísném režimu, aby nezatěžoval vzácnou přírodní lokalitu.

Lucie Husárová 1, Lenka Rafaelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme