Před deseti lety uprchl Kajínek z nejstřeženější české věznice

Právě před deseti lety se vězni Jiřímu Kajínkovi podařilo uprchnout z mírovské věznice. Ta byla do té doby považována za nejbezpečnější žalář na našem území. Kajínek byl 29. října roku 2000 prvním a dosud i posledním, komu se útěk povedl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Kájínek

Z filmu Kájínek | Foto: Hollywood Classic Entertainment

Hned poté odstartovalo rozsáhlé pátrání. Týmy policistů prohledávali lesy u Mírova, ze vzduchu jim pomáhal vrtulník s termovizí.

Kvůli útěku doživotně odsouzeného vězně do několika hodin vyrostly na silnicích policejní zátarasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

U desátém výročí kajínkova útěku mluvil v Dopoledním Radiožurnálu Martin Drtina

„Nemůžeme začít jinde, než u Jiřího Kamínka. Dvojnásobný vrah už je čtvrtý den na svobodě. Připomínám, že utekl z věznice v Mírově na Šumpersku,“ informoval tehdy o událostech kolem útěku Radiožurnál.

Svobody si Kajínek užil 41 dnů. 8. prosince ho zásahová jednotka zadržela v bytě jeho známé, Marie Černé. Nestihl použít ani zbraň ani granát, které měl u sebe. Jeho novým žalářem, kde si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou nájemnou vraždu, se stala valdická věznice. Odsud Jiří Kajínek v září 2001 napsal Radiožurnálu dopis:

Zatím doufá marně

„Doufal jsem, že existuje naděje na spravedlivý proces. Justice ale nepřipouští jakýkoliv omyl z její strany, natož úmysl, o který zde jde. Stále trvám na své nevině. Nikoho jsem nezabil. Moji přátelé žádali prezidenta, aby mi udělil milost, takže doufám.“

Zatím ale doufá marně. O zmírnění rozsudku se snažili tehdejší ministři spravedlnosti Pavel Rychetský a Jaroslav Bureš. Oba se stížnostmi u Nejvyššího, jakož i ústavního soudu neuspěli. V roce 2004 se ale objevil zcela nový svědek v kauze vražd. Televizním reportérům popsal, že z cely střelbu pod věznicí Bory viděl.

„Viděl jsem věci úplně jinak, než byly do dnešního dne uváděny,“ uvedl svědek.

Podle korunního svědka původního procesu Vojtěcha Pokoše ho k označení Jiřího Kajínka měli donutit policisté. Ve skutečnosti prý vraždili kriminalisté Jan Mikeš a Jaroslav Kronďák. Toto tvrzení podpořila i Kajínkova obhájkyně Klára Slámová, která proto měla i důležitý důkaz.

„Mám dopis od jistého pána, kde je tvrzeno, že vrahem je pan Kronďák,“ uvedla obhájkyně.

Soudům to ale nestačilo. Postupně zamítly jak Kajínkovy žádosti o obnovu procesu, tak stížnosti na porušení zákona. I tak je Jiří Kajínek zřejmě nejznámějším českým vězněm. Jeho příběh inspiroval filmaře. Letos v srpnu měl snímek Petra Jákla mladšího premiéru.

Martin Drtina, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme