Státní maturitou neprojde asi pětina studentů, odhaduje ministr

U generálky na státní maturitu neprošla asi třetina studentů. Největší problémy jim dělala matematika a cizí jazyky. Výsledky dnes představil ministr školství Josef Dobeš. Podle něho by státní maturitu za půl roku složily na poprvé čtyři pětiny všech studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Jak hlásila reportérka Václava Vařeková, z výsledků vyplynulo, že generální zkoušku maturitu složilo asi 70 procent studentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Václava Vařeková mluví o zhodnocení generální zkoušky státních maturit

Při ostré verzi odhaduje ministerstvo neúspěšnost na 15 – 21 procent. Pro srovnání: nyní neprochází maturitní zkouškou přibližně 13 procent studentů.

Státní maturity ale dopadnou líp než jejich generálka, soudí ministr školství Josef Dobeš. Podle něj bude neúspěšných maturantů o polovinu méně než teď.

Podle ministra školství Josefa Dobeše ovlivnilo výsledky generální zkoušky i to, že studenti ještě nemají všechno učivo probrané a navíc se na zkoušku intenzivně neučili, tak jak to bude před maturitou za půl roku. Studenti by ale měli mít možnost si testy ještě jednou vyzkoušet, ministerstvo variantu cvičné maturity zveřejní počátkem března. Už to ale nebude takto organizovaná generální zkouška.

Nejlépe Vysočina a jih Čech

Největší úspěšnost složení byla na gymnáziích, naopak nejnižší na učilištích. Nejlepší výsledky pak měli studenti z Vysočiny a Jihočeského kraje a nejhorší z Ústeckého a Moravskoslezského.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Téměř polovina neúspěšných studentů u generálky propadla z matematiky a třetina z angličtiny. Dobeš zároveň upozornil, že nemíní snižovat náročnost zkoušek. Státní maturity odstartují příští rok na jaře, na základě generálky chce ministr mírně upravit a zjednodušit administrativu.

Testy státních maturit pro generální zkoušku čelily velké kritice kvůli nejednoznačnosti odpovědí na některé otázky. Na to si stěžovali nejen studenti.

Rozhodující je motivace

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií, ředitel gymnázia Jateční v Ústí n. Labem Alfréd Dytrt v poledních Ozvěnách dne zdůraznil, že výsledek nevidí tragicky. „Studenti nepřišli na maturitu, ale zkusit si testy, a to je rozdíl v motivaci. Neměli systematickou přípravu, byly tam úlohy z učiva, které teprve budou probírat, neměli tzv. svatý týden.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad výsledky zkoušky se v Ozvěnách dne zamysleli Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií, ředitel gymnázia Jateční v Ústí n. Labem Alfréd Dytrt a Pavel Zelený, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání.

Dytrt také připomněl, že učitelé matematiky si stěžují na znalosti žáků z devítiletých škol.

Důvody ke znepokojení nesdílí ani Pavel Zelený, ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání. V Ozvěnách dne poznamenal, že neúspěšnost bude u opravdových státních maturit jen o něco vyšší než nyní. „Obecně soudím, že hlavní důvod výsledků je motivace.“

Zelený zdůraznil, že testy z matematiky dělala 44 procent žáků a neúspěšných z nich bylo 48 procent. „Školy vycházejí z očekávání žáků a rodičů a matematice nevěnují takovou pozornost jako před 20 lety,“ posteskl si. Současně odmítl snižovat úroveň testů.

Maturity jako nezbytná vstupenka k VŠ

Prorektor pro studijní záležitosti Škoda Auto Vysoká škola Petr Šulc ve Světě o jedné Rádia Česko uvítal jednotný celostátní srovnávací mechanismus. „Na druhé straně je faktem, že naše vysoká škola pro testování svých uchazečů a studentů nastupujících do prvního ročníku už využívá jiné testy. Nicméně, zavedení státních maturit vítáme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Prorektor pro studijní záležitosti Škoda Auto Vysoká škola Petr Šulc ve Světě o jedné

Podle Šulce bude systém státních maturit sloužit i k tomu, aby se jeho škola soustředila na nejúspěšnější, nejkvalitnější střední školy a tam soustředila své marketingové aktivity. „Vysoké školy, které konají přijímací řízení, či které mají přísnější výběr, už svá kriteria mají,“ připomněl.

Klaus: Školství je třeba sjednotit od první třídy

Prezident Václav Klaus hodnotí koncepci státních maturit jako „stavění domu od střechy“ a vyzývá ke sjednocení školství zezdola, od první třídy. Podle něj byla zásadní chyba v liberalizaci školství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus kritizuje projekt státních maturit jako nekoncepční sjednocování seshora.mp3

Milan Kopp, Václava Marešová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme