TI: V Národním technickém muzeu docházelo k ‚feudálním excesům‘

Česká filharmonie a Národní technické muzeum jako státní příspěvkové organizace prošly auditem. Nechalo si jej udělat Ministerstvo kultury, které na základě výsledků podá trestní oznámení na bývalého ředitele muzea Horymíra Kubíčka a jeho statutárního zástupce Oldřicha Rambouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum během rekonstrukce.

Národní technické muzeum během rekonstrukce. | Foto: Tomáš Adamec

Audit podle ministra kultury Jiřího Bessera odhalil, že došlo k porušení asi 20 různých paragrafů. Chyby se objevily například ve veřejných zakázkách a v upravování pracovních smluv tak, aby Národní technické muzeum platilo méně na sociálním a zdravotním pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

O auditu v Národním technickém muzeu mluvil na Rádiu Česko Stanislav Beránek z organizace Transparency International

Ze zprávy Transparency International také vyplývá, že muzeum překročilo svůj rozpočet na rok 2009 o 30 procent. Rozpočtová pravidla tím ale porušovalo i Ministerstvo kultury jako jeho zřizovatel, protože muzeu v průběhu roku navyšovalo rozpočet.

Ani audit České filharmonie neprošel bez problémů. Z těch ale ministr kultury nevyvodí žádné personální změny, protože z lidí zodpovědných za hospodaření filharmonie už tam nikdo nepracuje. Ministr plánuje audity do budoucna ve všech příspěvkových organizací.

„Transparency International jako organizace, která se zabývá bojem proti korupci, využila tuto příležitost. Pro nás to byla příležitost udělat si obrázek o chodu takové organizace. Nabídku jsme přijali pod podmínkou, že veškeré zjištění budeme moci zveřejnit, což už se stalo,“ říká Stanislav Beránek z organizace, která se na auditech také podílela.

Zakázky kamarádům

„Co se týče Národního technického muzea, tak ten obrázek byl poměrně tristní a je otázkou, zda se jedná o standardní stav fungování příspěvkových organizací. Zásadní je systém vnitřního fungování muzea, do jehož vedení se dostala skupina lidí, o nichž se dá spekulovat, že se tam dostali díky svým politickým vazbám,“ uvádí Beránek a dodává:

„Tato skupina lidí si v muzeu začala budovat vztahy, které jsme nazvali až ‚feudálními excesy‘. Uzurpovali si pro sebe materiální výhody, jako jsou odměny, byt, autopark. Na to navazovaly veřejné zakázky, které zadávali svým spřízněným lidem.“

Na vině je podle Beránka nedostatek kontroly: „Je s podivem, že si nikdo nevšimnul, že muzeem, které je zavřené, protéká tolik peněz.“

Podle Transparency International by se měly podobné audity uskutečnit ve všech příspěvkových organizacích a hlavně v době rozpočtových škrtů by měla být kontrola nad tokem veřejných peněz mnohem důslednější.

Zuzana Filípková, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme