Odbory vyhlásí stávku. Určí už jen termín a formu

Odbory vyhlásí stávku kvůli změnám v platech státních zaměstnanců, které chystá vláda. Krizový štáb odborů už jen určí datum a přesnou podobu. Oznámil to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS

Jaroslav Zavadil - nový předseda ČMKOS | Foto: Tomáš Adamec

Odbory mimo jiné požadují, aby vláda nerozšiřovala okruh zaměstnanců, u kterých je možné takzvané pásmové odměňování. Vadí jim i celkové snižování platů ve státní sféře o deset procent. Odboráři předpokládají, že stávka bude trvat minimálně dvě hodiny a maximálně den.

Platy a zákoník práce

Odbory jsou rozhodnuté stávkovat - kvůli změnám v platových tarifech a snižování mezd. Oznámil to předseda nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav Zavadil. Teď bude záležet na tom, jestli sněmovna přijme změnu zákoníku práce, kterou odbory nabídly vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v Ozvěnách dne

Zákoník práce a systém tarifních tabulek se musí změnit, aby bylo možné ušetřit a zároveň lépe odměňovat ty nejlepší, říká vláda. Navrhované změny jsou nepřijatelné, budeme kvůli nim i stávkovat, říkají na druhé straně odbory.

Kabinet s odboráři nenašel v tomto ohledu vůbec společnou řeč. Odbory zatím odmítly všechny vládní plány a dnes přišly s vlastním návrhem změn zákoníku práce v oblasti mezd.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v Ozvěnách dne zdůraznil, že odbory nesouhlasily ani se snížením objemu platů pod 10 procent, ani se změnami systému platového hodnocení rozpočtové sféry.

„Vlastně jsme řekli, aby byl v podstatě zachován stávající stav – aby byl debatován v rámci několika měsíců a aby vláda nezneužívala legislativní nouze k tomu, aby to v krátké době prohnala parlamentem,“ poznamenal Zavadil.

Dům odborových svazů | Foto: Jan Rosenauer

Vláda označila ponechání tarifních tabulek za kompromisní krok, ale odboráři to za vstřícné gesto nepovažují:

„Návrh, který předložil premiér Nečas říká, že bude zaveden smluvní plat pro stanovené pozice a zároveň, že tam bude pásmové odměňování. To znamená, platy s rozpětím. Potom dojde u některých zaměstnanců k poklesu ne řádově o 10 procent, ale měsíčně to bude řádově o několik tisíc korun,“ říká místopředseda Českomoravské komory odborových svazů Pavel Bednář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři.mp3

Podle Zavadila se dá ušetřit například na státních zakázkách, na což upozorňuje i NERV. Zavadil očekává, že na návrh odborů bude premiér Nečas reagovat zítra. To označil za rozhodující pro konání stávky.

„Příští týden oznámíme pravděpodobně už jakou formu by stávka měla mít. Budeme se snažit, aby to média věděla a společnost nás podpořila,“ uvedl Zavadil v Ozvěnách dne.

„Je mi velmi líto, že kvůli tomu bude vedena stávka, ale vláda neustoupí, protože by popřela samu sebe. Znemožnila by sestavení státního rozpočtu na příští rok a ohrozila by kredibilitu České republiky a české ekonomiky," říká premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas - odbory - stávka.mp3

Podle Bohuslava Sobotky to, že vláda nechala věc dojít tak daleko, svědčí o tom, že nezvládla sociální dialog:

„Vláda v podstatě stávku vyprovokovala. Sociální demokracie má pochopení pro to, že se zaměstnanci veřejného sektoru bouří, proti nedůstojnému způsobu jakým s nimi vláda zachází a s naší podporou mohou zaměstnanci počítat.“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek říká, že žádný pozměňovací návrh od odborů nedostal, obdržel pouze stanoviska o tom, že změna, kterou navrhuje, je nepřijatelná:

„Probíhala o tom řada jednání, nedospěli jsme k dohodě a v takovém případě platí původní návrh, který projednala a schválila vláda a ten také budu předkládat sněmovně a budu jej obhajovat.“

Milan Kopp, Jana Zemanová, Veronika Malá, Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme