Ministerstvo vypsalo konkurz na ředitele Národní knihovny

Už několik týdnů procházejí některé příspěvkové organizace ministerstva kultury auditem. Kontroly hospodaření prokázaly, že chybovalo vedení jak České filharmonie, tak Národního technického muzea. Radiožurnál zjistil, že podobně je na tom také Národní knihovna. Na místo jejího ředitele vypsal dnes šéf resortu kultury výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klementinum nutně potřebuje opravu

Klementinum nutně potřebuje opravu | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Přihlášky mají zájemci posílat do 6. prosince. Výběrovou komisi bude zajímat stanovisko kandidátů na rekonstrukci Klementina a na výstavbu depozitních kapacit v Hostivaři. Žádá se po nich také předložení koncepce rozvoje Národní knihovny a jejího financování na dalších pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Michaela Vetešková

Ministr kultury Jiří Besser poslal do knihovny auditory, aby zkontrolovali její hospodaření. Ti našli podobné chyby jako při kontrole v Národním technickém muzeu. „Objevili poměrně závažná pochybení při aplikaci zákona o zadávání veřejných zakázek,“ vysvětluje Besser.

Součansý ředitel Pavel Hazuka byl na místo ředitele Národní knihovny jmenován před dvěma lety ministrem Václavem Jehličkou bez výběrového řízení. Besser řekl, že do konkurzu se může přihlásit i on. Už dříve přitom uvedl, že chce, aby šéfy příspěvkových organizací ministerstva kultury dělali jen lidé dosazení na základě výběrových řízení.

Národní knihovna prochází nákladnou opravou svého sídla v barokním komplexu Klementina. Spolu s výstavbou depozitářů v Hostivaři by měly práce vyjít na tři miliardy korun.

Ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka je v pracovní neschopnosti a s médií zatím nekomunikuje.

Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme