Téměř polovina českých dětí drží dietu

Až 40 procent dětí drží nebo se chystá držet dietu. Ukázal to průzkum mezi zhruba 2000 dětmi ve věku sedm až 16 let. Děti většinou kopírují model, který znají ze své rodiny, a také tráví volný čas sedavým způsobem. K boji s obezitou přitom stačí málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětská obezita

dětská obezita

Podle vedoucí projektu STop OBezitě, STOB, Ivy Málkové je v Česku každé páté dítě ve věku do dvanácti let obézní. Celkově to je 20 procent. Ve věku do 17 let je obézní každé desáté dítě, tedy 10 procent.

„Znamená to, že děti nemají rády svoje tělo, a pokud žijí ve schránce, kterou nemilují, tak nemůžou prožít spokojený život,“ domnívá se Málková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iva Málková mluví o dětské obezitě ve Stalo se dnes.mp3

Jedním z důvodů, proč děti inklinují k drastickému hubnutí, je život v rodině, kde rodiče drží diety. Podle Ivy Málkové se jedná o takzvaná myšlenkováh dysfunkční schémata.

„Dítě, které žije v prostředí, které klade důraz na štíhlost, pak spojuje osobnostní vlastnosti s obezitou a začíná nadměrně hubnout,“ říká Málková a dodává:

„Pokud je dítě obézní, tak je to v důsledku vlivu rodiny. Děláme rodinné kurzy, na kterých se nepočítají kalorie, ale jde o malé nenápadné změny, ve kterých je modelem rodina.“

Děti se nehýbou

Obezita dětí narůstá a jejím důvodem není jen nadměrná konzumace jídla, ale zejména nedostatek aktivní fyzické činnosti, který se na energetické nerovnováze podílí více, než nadměrný příjem potravy.

„Rodič třeba odvede dítě dvakrát do týdne na pohybový kroužek, ale zbytek volného času tráví dítě pasivním způsobem, takže nejvíc se na obezitě podílí tzv. nepohyb, sedavá činnost,“ vysvětluje Málková.

V ČR je asi 14 procent dětí s nadváhou a šest až sedm procent dětí s obezitou. Podle průzkumů je nejoblíbenějším jídlem českých dětí pizza. Podle Ivy Málkové ale není nutné radikálně měnit stravovací návyky.

„Učíme děti nedělat žádné závratné změny, ale pomoci jednoduchým způsobem. Pokud je dítě obézní, stačí, aby třetinu talíře tvořila zelenina, třetina bílkovina - libové maso, ryby, drůbež, sýr, vajíčko - a třetinu příloha,“ popisuje Málková.

„I když to bude knedlo-vepřo-zelo a bude tam hodně zelí, libové maso a hodně knedlíků, tak to úplně stačí. U dětí není dobré dělat závratné změny, ale naše heslo je pomalu, ale jistě,“ dodává Iva Málková, vedoucí projektu STop OBezitě, STOB.

Aneta Vojtěchová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme