Romští školáci jsou podle nevládních organizací diskriminováni

Patnáct nevládních organizací sdružených do koalice s názvem "Společně do školy" kritizuje přístup českého státu k romským školákům. Ani tři roky po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva o diskriminaci romských žáků nepodnikla prý Česká republika žádné účinné kroky k nápravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové (ilustrační foto)

Romové (ilustrační foto) | Foto: Jana Šustová

Čtvrtina romských dětí končí automaticky v takzvaných praktických školách. „Nic se za poslední roky nezměnilo,“ upozorňuje Jan Stejskal z iniciativy Společně do školy. U romských dětí je podle nevládních organizací až třicetkrát větší pravděpodobnost, že romské dítě orpoti neromskému skončí v praktických školách.

Evropský soud pro lidská práva není jediný, kdo Českou republiku kritizuje. Na špatný přístup českého školství vůči Romům upozorňuje Rada Evropy, česká školní inspekce i úřad ombudsmana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inkluzívní vzdělávání tématem Rádia Česko.mp3

Ministerstvo školství oponuje tím, že vyhlášky, které by systémové sociální znevýhodnění romských dětí odstranily jsou připraveny, chybí ale vůle škol uvést je do praxe. Vyhlášky se přitom netýkají pouze romských dětí, ale všech znevýhodněných skupin dětí, například cizinců.

"Nerozumíme tomu, proč se problém stále odkládá," uvedl Stejskal.

Milan Šimáček z ministerstva školství ale upozornil, že dopad legislativy za uplynulé dva roky není nulový. "Navýšili jsme prostředky na problematiku z 50 na 100 milionů korun," řekl. Postěžoval si ale, že personálních kapacit na ministerstvu školství ubývá. Navíc byl vládou pozastaven program Národního inkluzivního plánu, který se problematikou dříve zabýval.

Stejskal také připomíná, že zpráva Světové banky vyčíslila roční ztráty České republiky spojené s důsledky diskriminace romských dětí na 16 miliard korun ročně. Skládají se ze dvou položek: výdajů na Romy a toho, co kvůli jejich neproduktivitě, nezaměstnanosti případně nízkým příjmům do rozpočtu nepřiteklo.

Martina Mašková, Klára Bílá, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme