Případ žháře, který podpálil dům své rodiny, bude znovu projednáván

Nejvyšší soud zrušil Davidu Křížovi trest 12,5 roku vězení za loňské zapálení rodinného domu v Hrušovanech u Brna. V době skutku, který měl ublížit jeho bývalé manželce, v domě spal jeho jedenáctiletý syn a bývalá tchýně. Obviněnému původně Krajský soud v Brně uložil za pokus o vraždu 14 let ve vězení. Vrchní soud v Olomouci mu ale trest snížil. Nyní se kauzou bude muset zabývat znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Vrchní soud v Olomouci bude muset doplnit dokazování, zejména výslechy některých svědků. Současně bude muset doplnit i odborné posouzení vývoje požáru. Na základě toho rozhodne znovu o vině či nevině a rozhodne i o výši trestu,“ říká mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Kříž přiznal, že se zapálením domu chtěl pomstít ženě, se kterou se předtím rozvedl. Podle Nejvyššího soudu je ale nutné posoudit, nakolik si byl vědom, že může útokem ohrozit svého syna a jeho babičku.

Kříž byl přitom za násilí trestán již dříve. Požár založil v době, kdy byl podmínečně odsouzen za týrání manželky.

Pro jeho násilnické chování a obavy, že by v něm mohl pokračovat, Nejvyšší soud nevyhověl jeho žádosti o propuštění z vazby.

Zuzana Filípková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme