Češi si připomenou Den válečných veteránů

Česko si dnes připomíná Den válečných veteránů. Vzpomínkové akce jsou naplánované po celé zemi. Jedna z těch hlavních čeká zejména Národní památník na pražském Vítkově, kde památku válečných veteránů uctí ústavní činitelé, vedení resortu obrany i špičky české armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní pietní akt na Vítkově začal oficiální část oslav založení Československé republiky

Slavnostní pietní akt na Vítkově začal oficiální část oslav založení Československé republiky | Foto: Tomáš Adamec

Součást oficiálního vzpomínkového ceremoniálu bude položení věnců, 10 válečných veteránů zároveň bude jmenováno do vyšších vojenských hodností. Ceremoniálu se zúčastní i ministr obrany Alexander Vondra nebo náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Oběti 1. světové války si potom lidé připomenou i na vojenském hřbitově v pražských Ďáblicích. Historie Dne válečných veteránů se vztahuje k datu ukončení 1. světové války - 11. listopadu 1918. V Česku jsme si poprvé oběti válečných konfliktů připomněli v roce 2001. Neodmyslitelným symbolem tohoto dne je také květ vlčího máku.

Problémy veteránů řešit koncepčně

Podle náměstka ministra obrany Michaela Hrbaty se velmi dobře staráme o vysloužilce z druhé světové války. Stát se ale musí více zaměřit na situaci veteránů novodobých válečných konfliktů. Vojáků, kteří za sebou mají boje v Iráku, Kuvajtu, Bosně, Kosovu či Afghánistánu, je nyní kolem 1500 a jejich počet bude růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postavení válečných veteránů v Česku mluvil Ladislav Sornas ve vysílání Rádia Česko

„Problémy novodobých válečných veteránů, jako i ostatních skupin našeho obyvatelstva, nejsou řešeny koncepčně,“ upozornil ve vysílání Rádia Česko místopředseda Sdružení válečných veteránů Ladislav Sornas s tím, že to ale není úkol jenom ministerstva obrany.

„Víte, co potřebují veteráni po propuštění z armády? Potřebují zapojit do normální civilní práce. A na úrovni. Ne tak, aby se veterán stal – v hodnosti plukovníka – hlídačem obchodního domu. Ale tak, aby se využily jejich zkušenosti a znalosti,“ řekl Sornas.

Podle něj by pomohlo, kdyby firmy zaměstnávající válečné veterány byly daňově zvýhodněny, stejně jako když zaměstnají zdravotně postižené pracovníky.

Veronika Malá, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme