Nastal čas pro Svatomartinská vína, letos i z odrůdy Moravský muškát

S příchodem svátku svatého Martina se otevírají první láhve vína z podzimní sklizně. Přestože byla letošní úroda hroznů podprůměrná, vinaři do obchodů, vinoték a restaurací dodají přes milion lahví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatiší s vínem

Zatiší s vínem | Foto: Dáša Vaňková

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce vychází tradice Svatomartinského vína z 18. století.

„To přiťukávání si čirým vínem na svátek svatého Martina je z doby panování Josefa II., tak o tom alespoň mluví historické anály. Sloužící u sedláků končili svou službu a domlouvali si službu na příští rok. A v té chvíli to byl samozřejmě důvod k oslavám. Byla svatomartinská husa, svatomartinské koláče a ve vinorodých oblastech to bylo samozřejmě víno, protože bylo krásně čisté a na tento svátek se s ním přiťukávalo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Svatomartinské.mp3

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už stačila získat osobitý charakter. Svatomartinské víno se dělá z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od letošního roku nově také z Moravského muškátu.

Hodnocením odborníků letos prošlo 238 vzorků mladých vín z 90 vinařských firem, které tak mohou láhve označit logem jezdce na koni - Svatomartinské 2010.

„Co se týká bílých vín, tak by to měla být taková ovocná, svěží vína s kyselinkou, svěží zelenkavá barva může mít žlutavé odstíny. Co se týká růžových vín - příjemná aromatičnost a svěžest a u červených vín opět ovocný charakter, ale spíše do takových jemných banánů nebo přezrálých hrušek,“ říká Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Vinaři doporučují vypít mladé víno do velikonoc. Věří také tomu, že pokud se Svatomartinské povede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník. Ten letošní přitom silně poznamenalo špatné počasí.

Svatomartinské víno | Foto: Michal Trnka

„Podzim to dohnal a kvalitu malého množství hroznů dotáhl do perfektní úrovně a myslíme si, že letošní rok bude dobrý, ale víno z Moravy bude skutečně vzácností,“ dodává David Šťastný z vinných sklepů Valtice.První letošní mladé víno otevřou před polednem na náměstí v Uherském Hradišti.

11.11. v 11 hodin a 11 minut začíná ochutnávka vín, přijede i Martin na bílém koni, krojovaná chasa a chybět nebudou ani rozhovory s vinaři.

Jaroslav Skalický, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme