Hlinecký masopustní průvod má šanci být v seznamu UNESCO

Tradiční masopustní obchůzky s maskami na Hlinecku se možná dostanou na seznam nehmotného světového kulturního dědictví organizace UNESCO. O jejich zápisu bude sdružení jednat na svém zasedání příští týden v Keni. Informaci dnes přinesly oficiální webové stránky Unesca.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masopustní veselí (ilustr. obr.)

Masopustní veselí (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Podle Ilony Vojancové, vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina, jsou masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou jedinečné tím, že si udrželi svoji podobu po dlouhé generace po několik desetiletí. „Máme spolehlivé zprávy o jejich podobě z konce 19. století, ale ten zvyk je mnohem starší. V několika vesnicích na Hlinecku se podoba a průběh obchůzky udržuje a předává po generace téměř v nezměněné podobě,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O masopustním průvodu na Hlinecku, který je nominován na seznam UNESCO


Masopustní průvody se konají také na jiných místech České republiky. Přesto je ten hlinecký výjimečný. „Průvody se konají nejen v České republice, ale i v rámci celé Evropy a světa. Na Hlinecku se jedná skutečně o vesnickou záležitost. Ve srovnání s jinými regiony masopust na Hlinecku nemá charakter karnevalový, ale má ráz obchůzky. Průvod v ustáleném pořadí, počtu a podobě masek prochází vesnicí. Má zvláštní rituální úlohu a všichni z vesnice ji plní s jednotlivými maskami,“ říká Ilona Vojancová.


Jak vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina dodává, nominační žádost předali v sídle UNESCO v loňském roce v srpnu a od té doby ještě museli upřesňovat a naplňovat požadavky příslušné komise. „Považujeme za velký úspěch, že jsme se dostali do závěrečného kola. Příští týden budeme pořádně napjatí,“ uzavírá.


Česká republika už jeden zápis na seznamu má - v roce 2005 na něj zařadili slovácký lidový tanec verbuňk.

Jan Richter, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme