Zemřel sexuolog Miroslav Plzák. Bylo mu 85 let

Dnes v noci ve věku osmdesáti pěti let zemřel proslulý sexuolog Miroslav Plzák. Přivolaný lékař už mu nedokázal pomoci. Sexuolog, psychiatr, gynekolog i spisovatel se zabýval problematikou partnerských vztahů a manželství. Napsal více než sedmdesát vědeckých a populárně-naučných publikací i divadelní hry. Byl také zakladatelem Linky důvěry, která od roku 1964 funguje dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Plzák.

Miroslav Plzák. | Zdroj: ČTK

Sexuolog Petr Weiss přiznal, že je to pro odbornou veřejnost velká ztráta. „Je to velká ztráta jak pro sexuology, tak pro psychiatry, ale hlavně pro matrimoniology, protože právě Mirek Plzák byl člověkem, který založil českou matrimoniologii, to znamená moderní vědu o manželství a partnerských vztazích,“ řekl Weiss.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medailon psychiatra a sexuologa Miroslava Plzáka připravil redaktor Českého rozhlasu Nikola Bojčev

Miroslav Plzák ale prý má své nástupce. „Dnes už se věda o manželství rozpadla do mnoha směrů. Přišly k nám ze Západu mnohé nové teorie, systemické přístupy a podobně. Dnes už to není tak jednoduché, jak to kdysi bývalo. Proto je nástupců hodně, ale ještě asi potrvá mnoho let, než dorostou do jeho formátu,“ podotkl Weiss.

Za jeho celoživotní práci mu obdiv už před časem vyjádřil i jeho mladší kolega Radim Uzel. „Já si myslím, že Miroslav Plzák především proslul jako zakladatel manželského poradenství. V tom nemá samozřejmě na světě obdoby,“ řekl Uzel. Podle něj byl v této oblasti naprosto unikátní. „A jistě všichni manželští poradci se k němu radostně hlásí,“ podotkl Uzel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V létě 2010 natáčela s Miroslavem Plzákem Pavla Dluhoschová u příležitosti jeho 85. narozenin.

Miroslav Plzák se stal odborníkem na manželství poté, co dostal příkaz řešit rostoucí počet sebevražd začátkem šedesátých let. Podrobně se začal věnovat výzkumu žárlivosti. Právě tu považoval za jeden z nejzávažnějších problémů manželství. Jak už před časem řekl Radiožurnálu, manželství podle něj ubližuje také hádka. V ní totiž nejsou žádní vítězové, ale jen poražení.

„Osnovou každé hádky je to, že chci prosadit svůj postoj. Neprosadíme-li svůj postoj, máme pocit, že se jevíme jako hloupí nebo jako lidé v podřízeném postavení. Proto chceme i v manželských hádkách vyhrát. A to je právě ta celá tragédie,“ řekl dříve Radiožurnálu Plzák.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Podle něj totiž tato hádka nemá vítěze. „Neexistuje v manželské hádce i faktická výhra. To znamená, když prosadím to, co navrhuji, je to nakonec prohra, protože manželský partner mi to druhý den nebo druhý týden osladí,“ podotkl sexuolog.

Plzák proto razil zásadu párové zdvořilosti a morálky. Tvrdil, že pevný partnerský vztah se pozná díky tomu, že v něm nechybějí tři základní pocity: stesk, soucit a starost. Za největší rozvraceče vztahů naopak považoval výčitky, osočování a výhružky.

Při zemi pak držel romantiky. Říkal jim, že smyslem manželství není udělat vás šťastnými. Od toho máte mít koníčky a záliby.

O Plzákovi kolovaly také mýty. Například to, že se pětkrát oženil. Ve skutečnosti se rozvedl jen jednou a se svou druhou ženou žil téměř čtyřicet let. Slavnou, dnes už zlidovělou radu nevěrníkům: ‚Zatloukat, zatloukat, zatloukat‘, prý nikdy nedal.

Pavla Dluhoschová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Nikola Bojčev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme