Zubaři nadále prosazují, aby si lidé platili za obyčejné plomby

Úhradová vyhláška pro rok 2011 bylo jedno z témat, o kterém se diskutovalo na 54. sněmu České stomatologické komory v Plzni. Ministerstvo chce totiž dát stomatologům méně peněz, než kolik si za péči o chrup domluvili s pojišťovnami. Podle komory tak není aplikace vyhlášky do praxe možná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická péče.

Zdravotnická péče. | Foto: Tomáš Adamec

Jednalo se také o hrazení amalgamových plomb. Zubaři dlouhodobě prosazují, aby lidé za ně platili sami, zhruba 400 korun. To nejprve ministr Leoš Heger podpořil, poté od plánu ale ustoupil.

Podle prezidenta komory Pavla Chrze ale platby od pojišťoven zubařům nepokryjí ani náklady na práci u plomb. „Samozřejmě, jestliže je něco pod náklady, tak aby vůbec mohl provozovat svoji praxi, tak musí mít někde nějaký ventil, kde budou saturovat ztrátu, kterých u amalgámových výplní dosáhnou,“ řekl.

To je prý možné pouze za udržené vratké bilance. „Tu se nám podařilo se zdravotními pojišťovnami dohodnout. Jestliže do toho někdo vstoupí a nezná souvislosti, tím mám na mysli ministerstvo zdravotnictví vyhláškou, tak se to samozřejmě může celé rozsypat,“ dodal Chrz.

O úhradové vyhlášce bude Pavel Chrz jednat s ministrem zdravotnictví v pondělí.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, David Havlena, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme