Vláda bude řešit spolufinancování evropských programů

O tom, jestli bude Česko v letech 2011 až 2015 schopné spolufinancovat evropské programy, se dnes bude informovat vláda. Od ministerstva financí dostane dokument, který se právě zabývá tím, jestli se ve veřejných rozpočtech najde dostatek peněz i na tyto projekty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas přichází na jednání vlády

Premiér Petr Nečas přichází na jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

V letech 2011 až 2015 může Česká republika ze strukturálních fondů získat 27 miliard euro. Kolik peněz bude potřeba na spolufinancování programů, to Radiožurnálu řekl náměstek ministra financí pro rozpočet Jan Gregor.

„Abychom ufinancovali celkovou alokaci ze strukturálních fondů, tak je třeba vyčlenit řádově sto dvacet miliard korun. Česká republika podle této analýzy bude schopna zajistit spolufinancování evropských prostředků,“uvedl.

Má to ovšem podle něj zásadní podmínku. A to tu, že se podaří realizovat plánované reformy veřejných financí. „Zejména teda snížit podíl mandatorních a kvasimandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu,“ upřesnil Gregor.

Vláda by dnes současně měla jednat i o rozdělení necelých šesti miliard korun, které Česko získalo dodatečně z evropských fondů. Peníze mají směřovat hlavně do služeb, podpory podnikání a regionální infrastruktury.

Veronika Malá, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme