Členové Dělnické strany dostali za rasistické výroky podmínku

Za výroky z loňské prvomájové demonstrace potrestal dnes brněnský městský soud šest členů zrušené Dělnické strany. Při demonstraci se podle soudu dopustili propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a šířili nenávist vůči různým skupinám obyvatelstva. Odsouzeni byli k trestům v rozmezí od čtyř do osmi měsíců podmínečného vězení a pokutě v rozmezí od dvaceti do třicet tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Petr Kotáb, Tomáš Vandas, Martin Zbela a Jiří Štěpánek u brněnského městského soudu

Zleva Petr Kotáb, Tomáš Vandas, Martin Zbela a Jiří Štěpánek u brněnského městského soudu

Za trestné činy vyjmenované v obžalobě jim hrozilo až pět let vězení, soud ale zohlednil, že dosud nebyli trestáni. Odsouzení se odvolají. Tomáš Vandas, bývalý lídr strany a zároveň jeden z šestice potrestaných, nešetřil ostrými slovy. „To my si líbit rozhodně nenecháme,“ řekl Radiožurnálu.

Státní zástupce Jan Lata byl naopak s verdiktem spokojen. Radiožurnálu řekl: "Zákon stanoví, že nikdo nesmí hanobit etnické skupiny a další jiné skupiny osob. Je zakázáno podporovat hnutí, která hlásají omezování práv a svobod občana a dle našeho názoru se obžalovaní právě tohoto dopustili. Jsem rád, že se soud shodl s mým názorem."

Obvinění byli za žalované výroky už jednou potrestáni trestním příkazem, podali takzvaný odpor, a proto bylo nařízeno hlavní líčení. Tresty jsou ale v obou případech stejné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Jana Charváta k rozsudku

Ve večerním publicistickém proudu Radiožurnálu okomentoval verdikt soudu odborník na extremismus Jan Charvát. „Pokračuje to v nastoleném trendu tvrdě potírat náznaky extremismu. Pokuty jsou jednoznačně na místě. U dalších trestů si ovšem nejsem jist,“ řekl. Zároveň se pustil do hodnocení aktivit přívrženců krajní pravice. Ta je prý jako celek v posledních měsících viditelně méně výrazná než dříve. Právě Dělnická strana podle Charváta možná polarizovala přívržence krajní pravice a i ona sama, byť i přes zákaz stále jaksi funguje, tak v daleko menších intencích než dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klára Kalibová v pořadu Stalo se dnes

Rozsudek nepřekvapil ani Kláru Kalibovou z občanského sdružení In iustitia. „Je při dolní hranici trestní sazby a odpovídá závažnosti trestných činů“, řekla Radiožurnálu. Rozsudek podle ní nedává společnosti žádný nový signál. „Neříká nic jiného než, že projevy na demonstracích jsou limitovány. V tomto případě je limit dán trestním zákonem, který zakazuje podněcování nenávisti a podporu neonacistického hnutí.“ Odmítla také to, že by soud byl vůči obžalovaným nějakým způsobem zaujatý, především vezmeme-li v úvahu sledovanost případu, mediální obraz Dělnické strany, či společenské nahlížení na citlivou otázku rasismu.

Zuzana Kopuletá, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme