Česká lékařská komora bude vybírat nového prezidenta

Lékaři si na třídenním sjezdu České lékařské komory, který v Praze začíná dnes večer, zvolí nového prezidenta. Kandidáti pro zítřejší volbu jsou dva, stávající prezident komory Milan Kubek a dermatoveneroložka Jana Hercogová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel | Zdroj: ČTK

Jak na Rádiu Česko připomněl redaktor Ladislav Dvořák, žádnému z Kubkových vyzyvatelů se za dobu jeho funkčního období nepodařilo uspět. Dodal, že Kubek je považován za pokračovatele Davida Ratha, po kterém „zdědil" nejdříve funkci předsedy Lékařského odborového klubu a posléze i stavovské komory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kubek byl před sjezdem České lékařské komory hostem na Rádiu Česko

Lékaři pod jeho vedením tvrdě kritizovali většinu předchozích ministrů zdravotnictví a komora byla často odstavena od zásadního rozhodování o zdravotnických zákonech. Na druhou stranu prosadil zvýšení platů lékařů. Komoře se také podařilo odvrátit hrozbu zrušení povinného členství, kterou prosazovala skupina senátorů a nakonec jí odmítl Ústavní soud.

Kubek podle svých kritiků zastupuje hlavně zájmy zaměstnanců, zatímco praktičtí lékaři a ambulantní specialisté se v případě nouze obracejí na svá profesní sdružení. V minulosti čelil několikrát pokusům o odvolání, ale jeho odpůrci nikdy nesehnali potřebnou většinu.

Kubek Radiožurnálu řekl, že je připraven skládat účty za svoje první funkční období, které trvalo čtyři a půl roku: „Věřím, že delegáti ocení, že jsme dokázali odrazit obrovské nebezpečí, kterým byly takzvané reformní zákony ministra Julínka, jež byly výhodné pouze pro zdravotní pojišťovny a jejich vlastníky, případně ještě pro provozovatele řetězců zdravotnických zařízení. Vedly by ale k likvidaci soukromých lékařů. Lékaře jsme také uhájili před pracovními sobotami, které pro ně ministr Julínek požadoval.“

Komora přestala být respektovaným partnerem

Janě Hercogové se naopak současné směřování lékařské komory nelíbí. Podle ní přestala být komora respektovaným partnerem ve věcech, které se týkají lékařů a chce to změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu nového šéfa ČLK na Rádiu přiblížil redaktor Ladislav Dvořák. Hovořili jsem i s členkou představenstva ČLK a delegátkou sjezdu Věrou Rybovou.

„Rozhodla jsem se kandidovat, protože se domnívám, že ČLK není dostatečně dobře vnímána lékaři i veřejností. Postupně ztratila své kompetence, které měla a které jí dává zákon. Komora má být garantem odborné péče a samozřejmě má hájit práva a zájmy svých členů.“

S názorem, že komora ztratila respekt souhlasí i členka představenstva České lékařské komory a delegátka sjezdu Věra Rybová. „Postupem času se to komoře opravdu podařilo. Vlastně se stala organizací hádavou, kverulantskou, která stále jen bojuje a kritizuje. A přestala být partnerem důležitých hráčů na zdravotnickém poli,“ uvedla na Rádiu Česko.

Doplnila zároveň, že podíl na této situaci má ale také ministerstvo zdravotnictví. „Svoji roli sehrály vzájemné mezilidské nepřátelské tendence. Na základě osobních animozit pak přestala fungovat vzájemná komunikace,“ přiblížila.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme