Světový den prevence týrání dětí – nebuďme lhostejní

Na dnešek připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Tento problém je víc než aktuální s ohledem na údaje organizací jako Naše dítě nebo Linka bezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruce

Ruce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Statistika nadace Naše dítě zachycuje, že jen do září policie eviduje 51 znásilnění dětí. Sexuálnímu zneužívání čelilo skoro 600 dětí do 14 let. Psychické a fyzické násilí ročně postihne 20 až 40 tisíc dětí. O spoustě případů se ale ani nedovíme.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světový den prevence týrání dětí na Radiožurnálu připomněl Jiří Kocourek z Dětského krizového centra

Problémy se nedaří řešit tak účinně, jak by bylo potřeba. Na vině je podle všeho roztříštěnost aktivit. Ochrana dětí totiž spadá pod různá ministerstva a chybí centrální koordinace. Se stále větším přístupem dětí k internetu přitom riziko číhá opravdu na každém kroku.

Jednou z možností jak týraným dětem pomoci je Linka bezpečí s číslem 116 111. Denně vyřizuje 300 - 400 hovorů, až 9 dětí denně si stěžuje na týrání. A kolik z nich se potvrdí? Z 35 000 hovorů to je až 2 800 případů ročně. A to není málo. Pro další případy existují i jiné linky, vše přehledně najdeme na internetové stránce Linka bezpečí.

Světový den prevence týrání dětí ale není jediným dnem, který na tuto problematiku upozorňuje. Už zítra si připomeneme výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte. Jeden z článků, přijatý Valným shromážděním OSN, říká, že dítě nesmí být týráno, zanedbáváno, ani sexuálně zneužíváno.

Jde o mezinárodní tlak na to, aby se státy o situaci dětí více zajímaly. Podle úmluvy totiž mají ti nejmenší právo na zvláštní péči a pomoc, a to bez rozdílu rasy, barvy pleti, pohlaví, jazyka nebo náboženství.

Dětského krizového centra v tento den každoročně připravuje filmovou přehlídku Obrácená strana dětství, která se koná v pražském kině Atlas. „Pro návštěvníky jsme letos připravili celkem 11 filmů, které jsou vážné, smutné ale i laskavé," dodal Jiří Kocourek z Dětského krizového centra.

Milan Kopp, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme