Rektoři nepodpoří zápisné, ministerstvo od návrhu couvá

Česká konference rektorů potvrdila své předchozí stanovisko, že nebude podporovat zápisné na veřejných vysokých školách. Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) reagoval na odmítnutí rektorů tím, že návrh už není aktuální a že bude hledat jiné cesty, jak školám finančně přilepšit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Josef Dobeš - ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Zápisné se mělo podle představ ministerstva začít platit od září, jeho maximální výše měla být 6000 ročně. Dobeš už dopředu avizoval, že k němu přistoupí jen v případě, že návrh podpoří Česká konference rektorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Zamítavé stanovisko rektorů prý ministr očekával. „V tuto chvíli to respektuji, zápisné pro mě není na programu dne. Budu pracovat na všech dalších variantách, jak pro vysoké školy ekonomicky zabezpečit rok 2011,“ řekl Radiožurnálu Dobeš.

Ministr ale nevyloučil ani předložení nového návrhu zápisného, napřed však chce vše projednat s politickými partnery.

„Představím i silný sociální doprovod zápisného, který tam je, a budu se bavit s partnery, jestli je vůle a odvaha pro zápisné. Nebude tu ale ten tlak za každou to mít k akademickému roku 2011/2012,“ dodal.

Česká konference rektorů dnes ve svém prohlášení doporučuje zavedení zápisného až v návaznosti na realizaci systému státní finanční pomoci studentům vysokých škol a zejména po vyjasnění, že půjde o trvalé, nikoli krátkodobé řešení.

Rektoři volají po celkové reformě

Rektorům se také nelíbí, že ministerstvo provádí pomocí novel nekoncepční změny ve vysokém školství, které podle nich potřebuje celkovou reformu.

„Abychom zápisné mohli zavést, k tomu je potřeba rychlá novela. To koncepční je, že do konce roku 2011 připravíme v paragrafovém znění zákon o terciárním vzdělávání, který kompletně nahradí vysokoškolský zákon, a současně se chystáme připravit zákon o finanční pomoci studentů, který by se měl vázat k odloženému školnému pro akademický rok 2013/2014,“ vysvětlil Dobeš chystané kroky.

Zápisné mělo fungovat právě jen do zavedení školného. Peníze z něj by ale stejně nepokryly škrty v rozpočtech univerzit pro příští rok. I pokud by se zápisné začalo platit už od září, školy by si polepšily maximálně o 700 milionů. Kvůli škrtům však přijdou o 2,3 miliardy.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme